Mutatjuk, mit ne egyen, mielőtt megkapja az oltást

D  VG20210327001
2021.03.30. 16:15
A csipszek, reggelizőpelyhek tartósítószerei, a gyorséttermi élelmiszerek csomagolása feledékennyé teszi az immunrendszert.

A mérgező anyagok, az ivóvíz-szennyezés ellen és a vállalati elszámoltathatóságért küzdő amerikai nonprofit aktivista szervezet, az Environmental Working Group új kutatása szerint a feldolgozott élelmiszerekben található vegyszerek módosíthatják az immunrendszer működését, ezzel rontják például a koronavírus elleni oltás hatásfokát.

Immunbutító

A fő veszélyforrások egyike a terc-butil-hidrokinon (tBHQ), egy antioxidáns, amelyet olajok és zsírok tartósítására használnak. Bizonyos főzőolajok mellett felbukkanhat 

sós ropikban, csipszekben, illetve reggelizőpelyhekben.

Egy 2019-ben közölt, Michigan Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a tBHQ fogyasztása visszavetette az influenza elleni oltást követő immunválaszt.

Az ember megkapja a vírust, de az immunrendszer egy része nem tanulja meg a vírusfertőzött sejtek felismerését, így kevésbé hatékony

– magyarázta Robert Freeborn, a kutatást vezető doktorhallgató.

Az egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az immunválaszban fontos szerepet játszó T-sejtek lassabban aktiválódtak, és kifejezetten csökkent számban jelentek meg a kisérleti állatok tüdejében. A kutatás második fázisa azt is megerősítette, hogy a tartósítószer rontotta az immunrendszer emlékezőképességét.

Csomagolás és szesz

A másik veszélyforrás a perfluoralkilok (PFAS). Ez egy négyezer anyagból álló család, amely az ivóvízben és az emberi véráramban is kimutatható, ahova leginkább csomagolóanyagokról kerül. Az 1940-es évek óta alkalmazzák őket. Az PFAS-anyagok kulcsa a legerősebb szerves kötések közé tartozó szén-fluorid kötés. Az ilyen anyagok ezért nagyon ellenállóak hővel és nedvességgel szemben, és nagyon lassan is bomlanak le, ami miatt hajlamosak felhalmozódni, ezért kapták az örökvegyszer nevet.

A PFAS-anyagok nagyon sok egészségügyi problémát okoznak, a gyenge immunrendszer mellett megzavarják a belső elválasztású mirigyeket, elhízást és rákot okoznak. Sok helyen felbukkannak, jellemzően például gyorséttermi csomagolóanyagokban. 2019 óta 180 országban – többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Dániában és Svédországban – betiltották az összes ilyen anyagot, teljes kivezetésük pedig 2030-ig megtörténik. 

A harmadik kerülendő vegyi anyag oltás előtt az alkohol. Az alkohol hatása, a másnaposság és a dehidratáció szintén leterheli az immunrendszert, ami ronthatja az immunizáció eredményét. Az alkohol fogyasztása egyébként ugyenezen okból védőoltás után is kerülendő.

(BestLifeOnline, EWG, MSUToday)

(Borítókép:  A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina oltáshoz előkészítve a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 27-én.  Fotó: Varga György / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel