Zoltán
21 °C
36 °C

Kezdődik a régészet napja

IMG 8551
2020.06.19. 13:21

Az előttünk álló hétvégén hatodjára rendezik meg Régészet Napja programsorozatot, ami 2020-ban a „Networks/Hálózatok” címet viseli. A járványhelyzet miatt sokáig úgy tűnt, hogy idén elmarad rendezvény, de az enyhítések, majd a veszélyhelyzet megszüntetése után, mondhatni utolsó utáni pillanatban összeállt a teljes program. Ennek köszönhetően június 19-21. között, a többi európai országgal egy időben megtartják nálunk is az eredetileg május 26-án ünnepelt Régészet Napjához kapcsolódó rendezvényeket, amik a francia kezdeményezésre létrejött Európai Régészeti Napok rendezvénysorozatának lesznek részei.

A szervezők az idei hálózatos tematikával kapcsolatban úgy fogalmaztak az Indexnek elküldött közleményben, hogy

az egyes emberek és az emberi közösségek harmonikus és sikeres működésének egyik alapfeltétele – akár felívelő, akár válságokkal terhelt időszakban – a kapcsolatok és kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése. A kapcsolatok különböző szintjeit a régészeti kutatás nagyon sokféle módon mutathatja be: beszélhetünk róluk egy-egy tárgy segítségével vagy lelőhelyek hálózatán keresztül, de megvilágíthatók összetett kutatási módszerek példáival is.

Az idei rendezvényhez összesen 14 intézmény csatlakozik online vagy offline formában. Minden helyszín a járványügyi helyzethez alkalmazkodva kínálja programjait: ahol van rá biztonságos lehetőség, ott élő kül- vagy beltéri eseményeket szerveznek, akiknek pedig erre nincs módjuk, online kapcsolódnak az idei Régészet Napjához.

Néhány program a pénteken kezdődő rendezvények közül:

  • A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum és az Óbudai Múzeum régészeti helyszíneket bejáró sétáihoz lehet csatlakozni, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum pedig online előadásokat fog közvetíteni. Így meg lehet hallgatni egy 7000 éves üzenetet, bepillantani egy restaurátorműhelyben folyó munkába vagy virtuálisan bekapcsolódni egy késő rézkori tömegsír feltárásába, és megismerni a Duna-medence monumentális kora vaskori tájait is.
  • Az idei „hálózatok” témához illeszkedve, a Déri Múzeum (Debrecen), a Hajdúsági Múzeum (Hajdúböszörmény) és a Bihari Múzeum (Berettyóújfalu) egymással együttműködésben kínál programokat. Bemutatják a Hajdúböszörmény határában található újkori erődök hálózatát, a zeleméri templomromhoz kapcsolódó alagutak legendáját, a Gúti erdőben lévő középkori templomromot, valamint a rejtélyes herpályi Csonkatornyot.
  • Az egri várban viselet- és fegyverbemutatóval, régmúlt korok divatjával és gasztronómiai kultúrájával várják az érdeklődőket, de szó lesz a régészet 21. századi módszereiről is: a távérzékelési módszerekkel, a 3D lelőhely-modellezéssel, valamint a drónok szerepével lehet megismerkedni.
  • Miskolcon a Miskolci Régész Terasz keretében bemutatják a Hom(e) Movie c. kisfilmet, amit nyílt kerekasztal-beszélgetés követ.
  • Nyíregyházára, Szolnokra és Százhalombattára virtuális kirándulást szerveznek, de érdemes követni az intézmények közösségimédia-oldalait is, mert egész héten érdekes bejegyzésekkel, feladványokkal készülnek.
  • Tatabányán délelőtti lelőhely-látogatásra várják a kirándulókat a Szelim-barlanghoz, délután pedig a gyerekeket mini ásatás és restaurátor-puzzle várja, amíg a felnőttek a város történetének ásatási legendáit és legendás ásatásait ismerhetik meg.
  • A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a közösségi régészet szellemében hirdet kirándulást Türjére, ahol részt lehet venni a premontrei templomhoz csatlakozó középkori kolostor régészeti kutatásában: a résztvevők ásót, lapátot, spaklit foghatnak, és segíthetnek a régészeknek a falak tisztításában.

A programokról bővebb információk a regeszetnapja.hu oldalon, a Régészet Napja Facebook oldalán (események), angol nyelven pedig az Európai Régészeti Napok központi honlapján érhetőek el.