Valér
4 °C
8 °C

Nyolcvanmillió amerikai küzd alvászavarral

2009.03.16. 10:36
A gazdasági gondok miatt rosszul alszik az amerikaiak több mint egynegyede. Ezzel párhuzamosan hét százalékkal nőtt 2007 óta a patikákban kiváltott altatóreceptek száma - állapította meg a Nemzeti Alvás Alapítvány most nyilvánosságra hozott tanulmánya.

A Nemzeti Alvás Alapítvány egy független amerikai társadalmi szervezet, amelynek soraiban pszichológus professzorok, a közegészségügy illetékesei és vezető gyermekgyógyászok ugyanúgy megtalálhatók, mint a társadalomtudomány szakértői. Az új tanulmány adatait ezernél is több felnőtt nő és férfi megkérdezésével gyűjtötték össze. A kérdőívet kitöltő személyeket igyekeztek úgy összeválogatni, hogy az az amerikai társadalom összetételét a lehető legjobban tükrözze. Az adatgyűjtés 2008 októberében történt.

A rosszul alvók aránya az utolsó nyolc évben csaknem megduplázódott. 13 százalékról 20 százalékra növekedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik a gazdasági nehézségek következtében naponta hat óránál rövidebb ideig alszanak. Ennek megfelelően arra a kérdésre, hogy éjszakánként alvással töltenek-e legalább nyolc órát, az igennel válaszolók száma 38 százalékról 28 százalékra csökkent.

A megkérdezett amerikaiaknak 40 százaléka egyetértett azzal, hogy a jó alvás az egészség szempontjából ugyanolyan fontos, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére viszont a vizsgált személyeknek csak 32 százaléka beszélte meg álmatlanságának problémáit orvossal.

Az alvászavar más egészségügyi zavarokkal is együtt jár. A rosszul alvók csaknem kétszer olyan sok magas cukortartalmú és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak, mint az álmatlansággal nem küszködők. Az alváshiány és a cigarettázás is gyakran párhuzamos jelenség. Az amerikai alvásszakértők arra is fölhívják a figyelmet, hogy ez az új társadalmi gond fokozza a közlekedés biztonságának romlását is. A megkérdezett rosszul alvókról kiderült, hogy közülük minden második - az egész csoport 54 százaléka - az előző évben legalább egyszer kábán, figyelmetlenül vezette az autót, sőt egy-egy pillanatra elszunyókált a volánnál.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft