Ágnes
-1 °C
2 °C

A görögök a legnagyobb dohányosok az EU-ban

2009.03.31. 11:34
A 16 év fölötti európaiak körében tízből hárman vallják dohányosnak magukat, a listát a görögök vezetik - tette közzé egy tanulmány eredményét az Európai Bizottság.

Az Eurobarometer 2008-as felmérésében 26 500 embert kérdeztek meg, a dohányosok túlnyomó többsége rendszeresnek nevezte szokását, mindössze öt százalékuk vallotta, hogy alkalmi dohányos. A lista élén Görögország áll, ahol a megkérdezettek 42 százaléka dohányzott, Bulgária 39, Lettország pedig 37 százalékkal követi a dobogós helyeken. Magyarország 36 százalékos arányával holtversenyben áll a negyedik helyen Romániával, Litvániával, Csehországgal és Szlovákiával együtt. A legkisebb arányú a rendszeres dohányzás a finneknél (25 százalék) és a szlovénok között (23 százalék). A 27 vizsgált ország átlaga 32 százalék.

A magyarok 8 százaléka vallotta, hogy öt óránál tovább van dohányfüstnek kitéve a munkahelyén, ez a hatodik hely a 27-es listán. Az összes megkérdezett 22 százaléka állította, hogy leszokott a dohányzásról, közel fele (46 százalék) pedig bevallása szerint soha nem cigarettázott. A válaszadók túlnyomó többsége támogatta az uniós politikát, hogy a nyilvános helyeket, munkahelyeket, éttermeket, bárokat tegyék füstmentessé. Abban azonban még harmaduk sem hisz, hogy a cigaretták dobozán lévő, elriasztónak szánt feliratok hatásosak lennének, a dohányosok ötöde viszont azt vallotta, hogy a hirdetések hatására csökkentette vagy elhagyta káros szenvedélyét.

Minden tizedik dohányzó másik uniós országból, olcsóbban szerezte be legalább egyszer a felmérést megelőző évben cigarettáját, 12 százalékuk pedig elmondta, hogy találkozott csempészett dohányáruval.