Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Más volt a neandervölgyi ember szülőcsatornája

2009.04.21. 14:00 Módosítva: 2009-04-21 14:00:09
A neandervölgyi ősasszony szülőcsatornája eltért a mai nőkétől, ám a szülés valószínűleg éppen olyan bonyolult volt neki, mint a mai nőknek.

Tim Weaver, a davisi Kalifornia Egyetem paleoantropológusa és Jean-Jacques Hublin, a német Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója orvosi CT-vel készített képet egy neandervölgyi asszony medencecsontjának megkövült darabkáiról, hogy rekonstruálják az asszony szülőcsatornáját. A tudósok megállapították, hogy a csatorna alakja eltért a mai emberétől – idézi a LiveScience tudományos portál a kutatók az amerikai tudományos akadémia kiadványában kedden megjelentetett tanulmányát.

A rekonstrukciót számítógéppel kiegészítették: egy statisztikai modell segítségével megbecsülték a formákat, méreteket, így alkották meg a hiányzó részek képét. A kutatók megállapították, hogy míg a mai embernél oldalirányban a tetején a legszélesebb a szülőcsatorna, majd az alján elölről-hátra irányban a legnagyobb átmérőjű, addig a a neandervölgyinél a szülőcsatorna teljes hosszában oldalirányban kínálta a legnagyobb teret. Ez azt jelenti, hogy míg ma a babáknak forogniuk kell, hogy meglássák a napvilágot, addig a neandervölgyi újszülöttnek egyenes útja volt kifelé az anyaméhből.

Bár a két faj szülőcsatornája más formájú, mérete nagyjából azonos, és az újszülöttek méretét is körülbelül egyformára becslik a kutatók. Ebből arra következtettek, hogy a szülés ugyanolyan nehéz lehetett, bár mechanizmusa különbözött.

Azt, hogy a szülőcsatornában csavart kell megtennie a modern ember utódainak, korábban a nagy agy- és fejmérettel magyarázták a szakemberek. A mostani kutatás azonban ezt nem támasztja alá, mert a neandervölgyieknek szintén nagy fejmérete volt, ennek ellenére más mechanizmussal zajlott a szülés. „Ha meg akarjuk magyarázni a forgással zajló szülést, valami más okkal kell előrukkolnunk” – fogalmazott Weaver.

A neandervölgyiek körülbelül 130 ezer éve bukkantak fel és 25-30 ezer éve haltak ki. A most felhasznált kövületeket Izrael területén, Tabunban fedezték föl az 1930-as években.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?