Ipari oldószerből nemierőszak-drog

2009.04.25. 22:35
Az éjszakázó, diszkóba járó fiatalokat komolyan veszélyeztető anyagok között újra és újra előkerül a nők italába kevert, színtelen-szagtalan randidrognak, nemierőszak-drognak nevezett GHB. Most egy lánclevél indította újra útjára a GHB-pánikot. De mi ez a drog? Hogyan hat, és miként lehet elkerülni?

A randidrog elkerülése viszonylag egyszerű, nem kell szabadon hagyni a poharat, vagy idegenektől elfogadni az italt, így jó esetben csak az marad a pohárban, amit szeretnénk. Az EMC DDA uniós drogmonitoring-központ 2008-ban kiadott jelentése szerint elsősorban három drog hozható kapcsolatba nemierőszak-bűncselekményekkel. Ezek mindegyike a központi idegrendszerre hat, az oldottságtól egészen a tudatvesztésig befolyásolja az áldozat viselkedését. A jelentés hangsúlyozza, hogy a három közül még ma is az alkohol a leggyakoribb és legveszélyesebb.

She got Rohypnol Just forget it all

A kiemelt alkohol mellett az uniós jelentés két másik hatóanyagot említ. Az egyik a benzodiazepin, ami szorongás- és görcsoldóként, izomlazítóként és altatóként alkalmazott gyógyszerek hatóanyaga. Közülük az egyik leghírhedtebb, a Rohypnol (vagy flunitrazepam) sokkal hatásosabb nyugtató, mint a népszerű Seduxen, Rivotril vagy Xanax, mellékhatásként azonban amnéziát okoz.

A lánclevél

„Mindenki Figyelmébe Ajánlom! Van egy GHB nevű szer, ami színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban és rendelheti a neten. Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány mp szédülés után ájulás. Hétvégi diszkókban a pohárba cseppentik, amikor nem figyel oda, összeesik, aztán a »segítőkész« közelben levők kiviszik és elrabolják. Vagy véglegesen, vagy csak a nemi erőszak idejére, ami nem erőszak, hiszen magatehetetlen az ember.

Gyorsan kiürül a szervezetből, pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, legfeljebb nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre. Embert lopnak a szer segítségével! Ma már előre preparáltan is használják, tehát az originál vagy annak tűnő üvegbe előre beteszik. PL. Pókerbarlangokban, a nyertest a »csinos lányok« meghívják egy üveg italra, aztán a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül. Védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni: senki ne hagyja a poharát felügyelet nélkül! Ha üvegből iszik, a hüvelykujja legyen az üvegen! A társasággal érkezők, a társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se! (csak gondolom: az újságban ma szereplő meztelen szekszárdi lány is ennek lehetett áldozata) Adjátok tovább, minél több embernek! Dr. Zacher Gábor toxikológus orvos.”

A Prodigy együttes 2002-es kislemezén hallható Baby's Got a Temper című szám ellen azért léptek fel a drogellenes szervezetek, mert szót ejt arról, hogy ha a lány Rohypnolt kap, el lehet vinni, és nem fog emlékezni semmire. A Rohypnol gyártója, a Roche Pharmaceuticals éppen a visszaélések miatt újított a gyógyszeren, és olyan anyagot kevert hozzá, amitől folyadékkal érintkezve kéken habzik, írja az EMC DDA-jelentés.

Harmadik csoportként az alkohol és a benzodiazepinek mellett említik a GHB-t, amely néhány európai országban és az Egyesült Államokban nyugtatóként, altatóként is alkalmazott hatóanyag.

Rejtélyes, ezért vissza-visszatér

A GHB (gamma-hidroxibutirát) a jelentés szerint könnyedén előállítható, mivel prekurzorait (olyan vegyületei, amelyből biokémiai folyamatok során kialakul) bárki megveheti. Az egyik az ipar számos ágazatában (vegyipar, műanyagipar, gyógyszeripar) általánosan használt GBL nevű oldószer, másik az 1,4-butándiol. Ha ezeket lenyeli valaki, az emésztés során a vegyületekből a szervezetben GHB keletkezik.

A Dr. Zacher Gábornak, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályvezető főorvosának aláírásával megjelent (keretes írásunkban olvasható) lánclevél szerint védekezni sem lehet a GHB ellen. A főorvos az Indexnek azt mondta, hogy bár ő semmilyen levelet nem tett közzé, a szöveg néhány pontja tőle származik.

„Valaki hallhatta tőlem egy előadásomon vagy a TV-ben, és ebből lehetett a levél. Nem szoktam ilyen pongyolán fogalmazni, és ijesztgetni sem szoktam, de a leírtak nagyjából megfelelnek a valóságnak” – mondta Zacher doktor, és hozzátette, hogy toxikológiai osztályán évente ezerhatszáz drogtúladagolt személyt kezelnek, és közülük körülbelül ötven szervezetében találnak GHB-t. Tavaly augusztusban rendkívüli jegyzői határozattal azért zárták be a keceli Korona diszkót, mert öt fiatal került kórházba drogtúladagolás miatt. A helyszínen szemcseppentős fiolákban GBL-t találtak.

„Mint minden drognak, ennek a hatása is dózisfüggő. Nagyon kis adagban testépítők használják izomnövelésre. Nagyobb adagban eufórikus állapotot okoz, ennél is nagyobb mennyiségben megszünteti a kéregi és kéreg alatti területek közötti összeköttetést, ezért is alkalmas altatásra, bár mostanában ilyen célokra már nem nagyon használják.”

Mennyi az annyi?

A szakemberek között abban sincs konszenzus, hogy mekkora adag okoz kábultságot, tudatvesztést. Zacher Gábor szerint egy felnőtt elkábításához elegendő négy-öt csepp (kb. 0,2 ml) GHB, Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője szerint a rekreációs dózis 500-3000 mg között van, amelynek kétszerese már rosszulléthez vezethet. „Ez körülbelül 0,5-3 ml folyadéknak felel meg.” Testépítő oldalakon izomnövelésre egygrammos dózist javasolnak.

Eufória, tudatvesztés, izomnövelés

2005-ben az EMEA egészségügyi ügynökség narkolepsziás betegek kezelésére alkalmazott orvosi készítményként adott engedélyt a GHB forgalmazására. A jelentés egy 2002-es ausztrál kutatásra hivatkozva hangsúlyozza a GHB veszélyeit: az önkéntes GHB-használók ötven százaléka tapasztalt tudatvesztést.

A szöveg azonban arra is kitér, hogy nincs konszenzus a nemierőszak-drogokat érintő tudományos eredmények között. A statisztikák meghatározása is nehéz, írja az EU-s jelentés, mivel nagyon sok eset felderítetlen marad, például, mert az áldozat nem meri, vagy nem akarja bejelenteni az erőszakot az őt ért megrázkódtatás miatt.

A rejtélyesnek tűnő anyaggal sokat, gyakran hatásvadász módon foglalkozik a média, gyakran a valósnál nagyobb jelentőséget tulajdonítva a GHB-használatnak. Erre pontos adatok nincsenek, Magyarországon sem. Az uniós jelentés hat európai országban lefolytatott kérdőíves felmérésre hivatkozva azt írja, hogy a felnőtt nők húsz százaléka szenvedett valamilyen típusú nemi erőszakot. A férfiaknál ugyanez az arány öt százalék körüli. A kriminológiai elemzések szerint a nemi erőszak leginkább a nőket veszélyezteti, és tipikusan éjszakánként, városi környezetben, hétvégéken, férfiak követik el.

Dr. Zacher Gábor toxikológiai osztályán évente ötven GHB-túladagolást regisztrálnak, az esetszámba a testépítők, a GHB-t eufórikus partidrogként használók is beletartoznak. Sárosi Péter szerint nagyon kevés dokumentált eset van, amikor bizonyítottan ilyen módszerrel erőszakoltak meg nőket: „A leggyakrabban használt randierőszak-drog még mindig az alkohol. Tehát inkább városi legendáról van szó, mint valósan terjedő jelenségről – de a lányoknak egyébként is ajánlatos nem beleinni bizonytalan tartalmú és állagú italokba, akár van benne GHB, akár nincs.”  • Tippek
  • Árfolyam