Fotó a Gangesz halálos deltájáról

2009.08.11. 10:25
Műholdfelvétel készült a világ egyik legnagyobb folyótorkolatáról, ami egyben a világ legveszélyesebb környékeinek egyike.

A Himalája gleccsereinek a vizét elvezető Gangesz, Brahmaputra és Meghna folyók egy helyen ömlenek a Bengál-öbölbe. A háromszázötven kilométer széles folyótorkolatnál terül el a világ legnagyobb mangroveerdeje, a Szanderban (az erdő neve bengáli nyelven gyönyörű erdőt jelent). A terület rajta van az UNESCO világörökségek listáján, itt él a bengáli tigris és számos más veszélyeztetett faj.

A szennyezés, az emberi beavatkozás, a talajerózió, az emelkedő tengerszint és nem utolsósorban az időjárás azonban veszélyeztetik az erdőt. Az elmúlt húsz évben négy mangrovesziget süllyedt el, és a deltavidéken lakó százmillió ember is folyton veszélyben van.

Ciklonok pusztítják a vidéket, 1970-ben a Bhola-ciklonnak fél-egymillió áldozata volt, 1991-ben a Banglades-ciklon 138 ezer embert ölt meg, hét évvel később pedig a Gangesz áradása miatt harmincmillióan váltak otthontalanná, és a rizstermés visszaesése egész India élelmiszerellátását veszélyeztette. Az elmúlt években is több ezren haltak meg a ciklonok miatt.

Erről a vidékről készített fényképet az Envisat műhold. A képet három radarfelvételéből rakták össze, és a nem a táj színei láthatók rajta: a színek azt mutatják, hogy a felvételek készítése között (2009. január 20., február 24. és március 31.) milyen változások történtek a felszínen.  • Tippek
  • Bankszámla