Friderika
10 °C
18 °C

A vallási rítusok javítják az agyműködést

2009.08.18. 10:07 Módosítva: 2009.08.18. 10:08
A buddhista szerzetesek és a katolikus apácák meditációval és imával erősítik agyukat, de az ateisták is hasznosíthatják azokat a mentális előnyöket, amelyeket a vallásos emberek a hitből merítenek - állítja Andrew Newberg amerikai tudós.

Képalkotó berendezések segítségével kimutatták, hogy a meditálás vagy épp az intenzív imádkozás javítja a szürkeállományt, és erősíti az agy azon részeit, amelyek az összpontosításért felelnek. A vallási gyakorlatok fokozzák az együttérzést, ugyanakkor megnyugtatják azokat az agyterületeket, amelyek a félelemért és a dühért felelősek.

Mindegy, hogy a meditáló hisz-e a természetfelettiben, vagy ateista, aki mantrákat ismételget, a végeredmény ugyanaz lehet: nő a könyörület érzése, amelyet végül is minden vallás tanít; a negatív érzések és érzelmek viszont háttérbe szorulnak. "Lényegében, ha az élet igazán nagy dolgairól gondolkozunk - legyenek azok vallási, tudományos vagy pszichológiai témájúak - az agyműködés javulni fog. Nem számít, hogy keresztény, zsidó, muzulmán, hindu, agnosztikus vagy ateista vagy".- mondta a Pennsylvania Egyetem kutatója.

Newberg az úgynevezett neuroteológia kutatója: az új tudományág azt vizsgálja, hogy az agynak milyen szerep jut a vallásos hitben. A kutató szerint lassan fény derül arra, mi játszódik le a hívők fejében, amikor Istenhez fordulnak.

15%
4299 Ft
3655 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft