Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Akár 110 évig is élhetünk

2009.08.27. 08:47
A hagyományos gyógyszerekkel már aligha növelhető tovább a nyugati világban az átlagos élettartam, de a Harvard Orvosi Iskola kutatásainak hála rövidesen új csodaszerrel gazdagodhat a világ.

Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók.

Régi harc

Több mint száz éve foglalkozik az orvostudomány azzal, hogy meghosszabbítsa az emberi életet, és tetemes sikereket könyvelhet el. Míg a 19. században még csupán 45 év volt egy nő várható élettartama, mára ez elérte a 85 évet, tehát csaknem megkétszereződött. Ez elsősorban a fertőzések megelőzésében és gyógyításában elért eredményeknek köszönhető.

E téren azonban már kimerültek a lehetőségek: a fejlett országokban ma nem a fertőzések a halál leggyakoribb okai, hanem a krónikus megbetegedések és a rák. Bár még mindig emelkedik az átlagos élettartam, új antibiotikumokkal és az orvosi standardok fejlesztésével már nemigen lehet tovább nyújtani az élet fonalát.

Az új gyógyszercsoport nem csupán minimalizálja a krónikus megbetegedések megjelenését, hanem jó pár évvel meg is növeli az élettartamot. A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett csodaszer a reszveratrolon alapul, egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyagon, amelynek már eddig is számos pozitív tulajdonságát fedezték fel. Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben.

Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag. A hatóanyag működésének lényege, hogy egy gént aktivál, aminek következtében egy a sejtek anyagcseréjére és védekezőképességére ható anyag termelődik. A gén stressz által történő aktiválásával a David Sinclair vezette harvardi kutatócsapat drasztikusan megnövelte az élesztőgombák és legyek élettartamát. Az embernél olyan anyagot kerestek, amely stressz nélkül érhetné el ezt a hatást - így bukkantak rá a reszveratrolra.

Ahhoz, hogy a legyeknél elért eredményeket az embernél is ki lehessen váltani, ugyanakkor ne kelljen tonnaszám adagolni a gyógyszert, illetve literszám vörösbort nyakalni, a kutatók koncentrátumokat fejlesztettek ki, amelyeket jelenleg a Sirtris Pharmaceuticals nevű gyógyszercéggel együttműködve tesztelnek. Néhány hónap múlva várhatóan megtudjuk, sikerült-e megtalálniuk a keresett szert.