Brutálisan meggyilkolta a denevért a mókus

2009.09.22. 10:20
William Stanley, zoológus egy tanzániai erdőben végzett terepmunkáján látta meg, amint egy mókus vadul meg akar ölni egy denevért. Soha, senki nem látott még ilyet, az is lehet, hogy a mókus épp nem volt beszámítható.
deneverbat

Mostanában rájár a rúd a denevérekre. Alig két hete szereztünk tudomást a vérszomjas, denevérgyilkos magyar cinkékről, erre itt van egy újabb hír, megint egy denevér húzta a rövidebbet.

William Stanley, a chicagói Természettudományi Múzeum zoológusa húsz éve tanulmányoz tanzániai kisállatokat. Rágcsálókra, denevérekre és cickányokra szakosodott, rendszerint júliusban és augusztusban megy terepmunkára. „Soha senki nem tapasztalt még ehhez hasonló viselkedést egy mókustól” – mondta a BBC-nek Stanley, aki épp az alatt a fa alatt állt, ahol a gyilkos támadást történt.

A Rubeho hegység Mwofwomero erdejében sétált, amikor meghallotta, hogy a feje felett a gyümölcsdenevérek családjába tartozó egyed visít.

„Furcsa volt nappal egy olyan hangot hallani, amit csak éjszakánként szokás. Felnéztem és az ágak között megláttam a mókust, aztán a denevér szárnycsapásait” – fogalmazott az állatkutató, majd részletesen elmesélte a történteket.

Fotó: William Stanley
Fotó: William Stanley

„Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a mókus és a denevér civódik. Még soha nem láttam, és soha nem hallottam ilyesmit. A mókus a szájában tartotta a denevért, harapdálta, a denevér elcsendesedett egy darabig, de aztán újra csapkodni kezdte a szárnyait. Amikor újra visított és csapkodott a denevér, a mókus kiejtette a szájából, onnan leesett a fejem felett lévő ágakra és onnan pedig rá a lábamra. Mindkét szárnya eltört, a feje behasadt” – fogalmazott. A denevér egy Wahlberg vállrojtos repülőkutya (Epomophorus wahlbergi) egyed volt, a mókus pedig egy Paraxerus vexillarius fajta.

Ennek a mókusfajtának a teste nagyjából 280 gramm, vagyis háromszor nehezebb, mint a körülbelül 89 grammos denevér, írja BBC.

„Az csak egy hipotézis, hogy a mókus meg akarta volna enni a denevért. Olyan helyeken sérült a denevér, mintha a mókus meg akarta volna csonkítani. Nem akarta, hogy elrepüljön. Az is lehet, hogy a mókus meg akart enni valamilyen gyümölcsöt és a denevér éppen ott lógott, ezért összecsaptak. De az is lehet, hogy valamelyikük épp nem volt mentálisan beszámítható” – fogalmazott Stanley, aki az African Journal of Ecology című folyóiratban publikálta az esetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport