Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Érdemes a béna sofőrök felmenőit szidni

2009.10.29. 12:00 Módosítva: 2009.10.29. 12:03
Genetikai vizsgálattal is kimutatható, hogy kiből lesz ügyetlenkedő sofőr. Egy génváltozat hordozói mind rosszul teljesítettek a Kaliforniai Egyetem szimulátoros vizsgálatán.

Egy bizonyos génváltozat hordozói több mint 20 százalékkal rosszabbul vezetnek, mint azok, akik a gén másik módosulatával élnek. Az amerikaiak körülbelül 30 százalékában él az ügyetlenséggel összefüggésbe hozott DNS-szakasszal.

"Ezek az emberek többet hibáznak, és egy idő elteltével többet felejtenek abból, amit megtanultak" - írta közleményében Steven Cramer, a Cerebral Cortex című szaklapban szerdán megjelent tanulmány vezető szerzője.

Cramer és csoportja 29 embert vizsgált; közülük hétnél volt megtalálható a kérdéses génváltozat. A önkéntesek feladata az volt, hogy szimulátoron vezessenek le 15 kört, majd egy hét múlva ismételjék meg a feladatot. A kutatók meglepetésére, az adott génváltozattal rendelkező emberek következetesen rosszabbul teljesítettek.

A szóban forgó gén a memóriát befolyásoló egyik fehérje, egy agyi neurotrofikus faktor termelődését szabályozza. Az autóvezetési próbát egyszerűsége és gyakorlati elterjedtsége miatt választották a teszthez a kutatók. Cramer szívesen megvizsgálná az autóbaleseteket okozó emberek génjeit, hogy vajon magasabb-e a baleseti arány azoknál a sofőröknél, akik ezzel a variánssal élnek.