Alfréd
-3 °C
3 °C

Veszélyes a nagy fityma

2009.10.29. 11:50 Módosítva: 2009-10-29 12:03:04
A nagyobb fitymájú férfiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vírussal, ami magyarázhatja a körülmetélés védőhatását is. A felfedezésről az AIDS című szaklapban írtak szerdán megjelent számában.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói Ugandában 965, az induláskor HIV-mentes férfit követtek nyomon. Godfrey Kigozi kutatásvezető és kollégái megállapították, hogy a férfiak fertőzési aránya összefüggésben volt a fityma méretével. A nagyobb fitymával rendelkezők nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg HIV-vírussal. "Az átlagos fitymafelszín lényegesen nagyobb volt a HIV-vírussal megfertőződött férfiaknál" - írták tanulmányukban.

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem. A kutatók úgy vélik, a fitymában lévő dendritikus sejtek (az immunsejtek egy típusa) nyithatnak valamiként utat a vírus számára a test felé.

Kigozi csoportja egy Ugandában lefolytatott, a körülmetélés hatását vizsgáló tanulmányban résztvevő férfiaknál nézte meg az összefüggést. "A fityma felszínét a műtét után, standardizált módszerrel mértük" - írták.