Árpád
-2 °C
3 °C

Ciprus saját macskafajtákat akar

2009.11.03. 09:14
Ciprus lakói 9500 évvel ezelőtt elsőként háziasították a macskát. Az ország most nemzetközileg el akar ismertetni két bennszülött fajtát, a karcsú Afroditét és a kissé tömzsi Szent Helénát.

„Két igen ősi fajtáról van szó” – nyilatkozta Drita Sjekloca, a Ciprusi Macskatenyésztők Társaságának illetékese. A két külön macskafajtát kinézetük alapján sikerült megkülönböztetniük a többitől a ciprusi macskaimádóknak.

Afrodité magasabb, kecsesebb, és megjelenésének különös eleganciát kölcsönöznek hegyes végű fülei. A Szent Heléna fajta képviselői zömök testalkatúak, szélesebb a pofájuk, a koponyájuk, viszont rövidebb az orruk. Mindkét fajtát hosszú és félhosszú bundával egyaránt tenyésztik. A Szimerini című lap szerint a Ciprusi Macskatenyésztők Társasága DNS-tesztek alapján igyekszik majd bebizonyítani a két fajta egyedülálló voltát.

Ciprus szigetének lakói a világon elsőként háziasították a macskát. Erről tanúskodik a 2001-ben francia régészek által Sillurokamboszban, azaz a „Kutyák mezején” feltárt 9500 éves temetkezés, amelyben a gazda kedvenc macskájával együtt aludta örök álmát. A sírban egy nyolchónapos vadmacska volt, amely nagyobb volt, mint modern kori háziasított rokonai. E felfedezésig a tudósok úgy vélték, hogy az óegyiptomiak domesztikálták elsőként a macskát.

A macskák nem véletlenül kapták az Afrodité és a Szent Heléna nevet. A görög mitológia szerint a szerelem istennője, Afrodité Ciprus partjainak közelében emelkedett ki a tengerből, Szent Heléna pedig a IV. században érkezett a szigetre egy csónaknyi macskával, hogy megszabadítsa Ciprust a kígyóktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?