Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Egyre több faj áll a kihalás szélén

2009.11.03. 14:12
A Földön élő emlősök ötöde, a madarak tizede veszélyeztetett a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kedden közzétett, 2009-es vörös listája szerint.

A Kihansi permetező varangyos békának annyi. A tanzániai Kihansi vízesés közelében élő állatból (latin nevén Nectophrynoides asperginis) hat évvel ezelőtt még 20 989 volt, aztán egy évvel később összesen már csak három egyedet sikerült összeszámolniuk a kutatóknak, és azóta a faj vadon élő példányai teljesen kihaltak. Ugyanez a veszély fenyegeti a Nemzetközi Természetvédelmi Unió, az IUCN kedden közzétett listáján szereplő állatok több mint harmadát. Az évente frissített vörös lista, amelyet sok ezer zoológustól begyűjtött adatok alapján állítanak össze, most 47 677 állatfajt sorol fel, és ezek közül 17 291 fennmaradása komoly veszélyben forog.

A tanzániai permetező varangy vesztét egy gát okozta
A tanzániai permetező varangy vesztét egy gát okozta

Az összes Földön élő emlős ötöde, a kétéltűek és a gerinctelenek harmada, a madarak 12, a növények 70 százaléka forog veszélyben a 2009-es vörös lista adatai szerint. Az IUCN három fő kategóriába sorolja a fajokat, a már kihaltakon kívül megkülönböztet veszélyeztetett és kevesebb kockázatnak kitett állatokat és növényeket. Az 5490 ismert emlősfaj közül például 79 vagy teljesen kihalt, vagy vadon már nem él; további 188 fajt sorolnak a kritikusan veszélyeztetett kategóriába, 449 egyszerűen csak veszélyeztetett, míg 505 számít sebezhetőnek.

Hiába erős az Andok királynője, az ember őt is le tudja győzni
Hiába erős az Andok királynője, az ember őt is le tudja győzni

A legveszélyeztetettebb állatok a kétéltűek, amelyek 6285 ismert faja közül 1895-öt fenyeget a kihalás veszélye. Rossz helyzetben vannak a növények is: igaz, a sok tízezer ismert növényfaj közül a vörös lista csak 12 151-et sorol fel, ezek közül viszont 8500 veszélyeztetettnek számít. Köztük van az Andok királynőjeként ismert Puya raimondii, a legnagyobb ismert broméliafaj, amely Peru és Bolívia 4000 méternél magasabban fekvő területein tenyészik. Az IUCN szerint a növényt az emberi tevékenység és a klímaváltozás is veszélyezteti. Hiába alkalmazkodott tökéletesen a mostoha természeti körülményekhez, génkészlete nem elég változatos ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon az ember által előidézett környezeti változásokhoz.