Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bölcsődét működtetnek a hüllők

2009.11.24. 10:25 Módosítva: 2009-11-24 10:32:01
Több száz hüllőfajnál szokás a közös fészkelés, de még nem tudni, hogy mi ennek az oka.

Egyszerre és egy helyre rakja le a tojását 345 hüllőfaj, azaz a társas fészkelés sokkal gyakoribb, mint azt korábban vélték. J. Sean Doody, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem ökológusa és kollégái csupán ma élő fajokkal foglalkoztak, de elképzelhető, hogy a dinoszauruszoknál is elterjedt volt a közös tojásrakás.

Ez a szám azonban csupán az ismert hüllőfajoknak kis részét jelenti, ám sokuk tojásrakási szokásait még nem ismerik a biológusok. Az ausztrál gyíkok esetében a közös fészkelés az összes ismert faj 9 százalékára jellemző, ám ez 73 százaléka azon fajoknak, amelyeknek a tojásrakási szokásai ismertek a tudomány előtt.

Az ausztrál kutatók még csak találgatnak, hogy miért vált társas tevékenységgé a tojásrakás. A nőstények így időt és energiát takarítanak meg: nem kell megfelelő helyet keresni, nem szükséges kiásni a fészket. Nagyobb létszámú nősténycsoport növelheti a kicsinyek biztonságát, jobb eséllyel védik meg őket a ragadozóktól. Ugyanakkor a közös fészek veszélyekkel is jár, mivel nagyobb populáció esetében magasabb a fertőzés veszélye.

Az ausztrál kutatók tanulmánya a Quarterly Review of Biology című szaklap legújabb számában látott napvilágot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?