Friderika
12 °C
29 °C

A dohányzás és a leszokás is növeli a diabétesz kockázatát

2010.01.05. 11:14
A dohányzás ismert kockázati tényezője a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának, amerikai kutatók tanulmánya szerint azonban a leszokás - legalábbis rövid távon - tovább növeli a kockázatot.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a dohányzást elhagyó embereknél 70 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődik ki diabétesz az első hat, cigaretta nélkül töltött évben, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak. A kutatók úgy vélik, ebben jelentős szerepe van az ilyenkor általában felszedett túlsúlynak is.

Az üzenet: el se kezdj dohányozni - mondta Hsin-Chieh Yeh, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Yeh 11 ezer középkorú, nem cukorbeteg embert vizsgált meg kollégáival 1987 és 1989 között. A páciensek egészségi állapotát 17 éven át követték nyomon, ezen belül rendszeresen regisztrálták a vércukorszintjükre, súlyukra vonatkozó adatokat is.

A diabétesz kialakulásának kockázata leginkább a dohányzás elhagyása utáni első három évben emelkedett, és csak tíz év elteltével állt vissza a normál értékre. A szokásukat megtartó dohányosok kockázata 30 százalékkal bizonyult nagyobbnak a cukorbetegségre, mint a soha nem dohányzóké.

Becslések szerint a diabétesz világszerte 180 millió embert érint. A dohányzás a vezető megelőzhető halálok világszerte, évente 5 millió embert öl meg.