Ödön
2 °C
11 °C

A dohányzás és a leszokás is növeli a diabétesz kockázatát

2010.01.05. 11:14
A dohányzás ismert kockázati tényezője a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának, amerikai kutatók tanulmánya szerint azonban a leszokás - legalábbis rövid távon - tovább növeli a kockázatot.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a dohányzást elhagyó embereknél 70 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődik ki diabétesz az első hat, cigaretta nélkül töltött évben, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak. A kutatók úgy vélik, ebben jelentős szerepe van az ilyenkor általában felszedett túlsúlynak is.

Az üzenet: el se kezdj dohányozni - mondta Hsin-Chieh Yeh, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Yeh 11 ezer középkorú, nem cukorbeteg embert vizsgált meg kollégáival 1987 és 1989 között. A páciensek egészségi állapotát 17 éven át követték nyomon, ezen belül rendszeresen regisztrálták a vércukorszintjükre, súlyukra vonatkozó adatokat is.

A diabétesz kialakulásának kockázata leginkább a dohányzás elhagyása utáni első három évben emelkedett, és csak tíz év elteltével állt vissza a normál értékre. A szokásukat megtartó dohányosok kockázata 30 százalékkal bizonyult nagyobbnak a cukorbetegségre, mint a soha nem dohányzóké.

Becslések szerint a diabétesz világszerte 180 millió embert érint. A dohányzás a vezető megelőzhető halálok világszerte, évente 5 millió embert öl meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?