Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fotók a Szaturnusz holdfogyatkozásáról

2010.01.28. 17:07
Amikor holdfogyatkozásról beszélünk, általában a saját égi kísérőnkkel kapcsolatos jelenségre gondolunk. Űreszközeink segítségével, ha ritkán is, de más bolygók hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.

A 2004 óta a Szaturnusz környezetében dolgozó Cassini űrszonda kislátószögű kamerája által készített gyönyörű felvételeken azt láthatjuk, amint a bolygó Tethys nevű holdja a Titan óriáshold mögé bújuk, majd némi idő, egészen pontosan 18 perc elteltével annak másik oldalán jelenik meg. A szonda a képeket 2009. november 26-án rögzítette.

A Tethys éppen a Titan mögé bújik. A holdon jól látható felszínének meghatározó alakzata, az Odysseus-kráter.
A Tethys éppen a Titan mögé bújik. A holdon jól látható felszínének meghatározó alakzata, az Odysseus-kráter.

A felvételek külön érdekessége, hogy nagyon jól megfigyelhető rajtuk a Titan atmoszférájának kékes derengése, amibe a Tethys mintha éppen belemerülni készülne. Természetesen ez csak látszat, a felvételek készítésének idején az 1062 km átmérőjű hold kétszer messzebb, mintegy 2,2 millió kilométerre volt a szondától, mint az 5150 kilométer átmérőjű óriáshold.

18 perc elteltével a Tethys a másik oldalon bukkan elő.
18 perc elteltével a Tethys a másik oldalon bukkan elő.

A színes képeket vörös, zöld és kék szűrőkön keresztül rögzített felvételek kombinálásával állították elő. A Titanon 1 pixel 6 kilométernek, míg a Tethys felszínén 13 kilométernek felel meg. Hasonló jelenségek megfigyelése - az esztétikai élményen túl - nagyban hozzájárulhat a Szaturnusz-holdak pályaviszonyainak jobb megismeréséhez.