Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Keressük az ország legokosabb megyéjét

2010.01.28. 14:14 Módosítva: 2010.01.28. 14:14
Mi Heves megye természetes ellensége Magyarországon? Kész a vidék bizonyítani kulturális fölényét a fővárossal szemben? Képes lesz-e Győr és Sopron összefogni, hogy legyőzze a közös ellenséget, a komáromiakat? És mire jut Budapest, ha magára marad?

Pénteken indul a Megyék Harca, az Index egész éven át tartó, kirobbanó sikerű kvízsorozata, ami arra az ősi kérdésre keresi a választ, hogy melyik az ország legokosabb megyéje. Apák és anyák, fiaik és lányaik, testvérek, szomszédok és távoli remeték foghatnak most össze akár magával a mindenkori köztársasági elnökkel, hogy bebizonyítsák, lokálpatriotizmusuk nem volt hiábavaló, mindezt egy sodró lendületű kvízsorozat erotikus statisztikáinak keretein belül!

Játékra hívjuk tehát a kedves olvasót, hogy 12 kérdés megválaszolásával győzelemre vigye saját megyéjét. Nincs más dolga, mint létrehozni egy indás felhasználót, ha még nincs, majd a pénteken induló kvízjáték első fordulójában beállítani, hogy melyik megyéért harcol. Fontos küzdelem veszi kezdetét, amit bizonyít, hogy egy-egy megye híres szülötte is játékra buzdítja Önt:

A havonta jelentkező kvízsorozat mindegyik része más-más tematikát kap. Elsőként tudományos kérdéskörben vizsgálódunk, de lesz sport, mozi, irodalom, technika, politika és még hét további témakör. Az egyes kérdések megválaszolására 15 másodperc áll majd a rendelkezésére, a teszt kitöltése tehát nem vehet igénybe három percnél többet, hatása azonban óriási lesz a következő generációkra nézve.

Egy fordulót egy hétig lehet kitölteni, aztán lezárjuk a kérdéseket és közöljük a részeredményeket.

Kiegyenlített csata

Ebben a harcban nem számít, melyik megye a legnépesebb, vagy hogy melyikből indult el az Edda, csak az átlagokat nézünk, tehát a 207 ezer lakosú Nógrád megye is eséllyel veheti fel a harcot az 1,7 milliós Budapesttel szemben. Dávidok és Góliátok harca ez, ahol a Dávidok lézeres irányzékkal ellátott dupla turbóágyút kapnak az Indextől, hogy azzal lövöldözzenek ellenségeikre.

Tréfás tények a megyékről

Magyarország az 1950-es megyerendezés óta közigazgatásilag 19 megyére és Budapestre oszlik. A legnépesebb területi egység a főváros 1,7 millió lakossal, a megyék közül Pest megyében laknak a legtöbben, összesen 1,2 millióan. A legkevesebben, 207 ezren Nógrád megyében élnek. Területre Bács-Kiskun a legnagyobb 8445 négyzetkilométerrel, a legkisebb Komárom-Esztergom 2265-tel. A népsűrűség a megyék közül Pesten a legnagyobb, 176 fő négyzetkilométerenként, 55-tel Somogy a legritkábban lakott. A legtöbb település (358) Borsod-Abaúj-Zemplénben van, a legkevesebb (60) Csongrádban.

Forrás: Wikipedia.

A verseny során nem hagyjuk magára a játékost. A kvízt olyan szinten bewebkettesítettük, hogy facebookos csoportok kezdtek el kinőni az internetből. Ha csatlakozik sajátjához, segítséget kaphat, sőt, előnyre is szert tehet: mindegyik megye kapott egy-egy indexes csoportvezetőt, akik a legújabb eredményekkel, fordulókkal kapcsolatban osztanak majd meg létfontosságú információkat, és erőt is meríthet majd innen, ha úgy érzi, az ellenséges megyék nyomasztó fölénye kétszáz százalékos páratartalomként nehezedik lelke tüdejére!

Válassza ki megyéjét, és a linkre kattintva már be is került saját csoportjába. Nincs más dolga, mint a facebookos oldal tetején található Become a Fan-gombra bökni, és már részese is az év legnagyobb kalandjának!

Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-EsztergomNógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala.

Lesz hírlevél is, amiben a harc aktuális állásairól, az egyes fordulók eredményeiről számolunk be, erre a pénteki első fordulóban lehet jelentkezni.

És aki tényleg a legújabb hírekre kíváncsi, az még a Megyék Harca twitterét is követheti.

A győztes mindent visz

Év végén eredményhirdetés: nagyszabású ünnepség keretében átadjuk a Megyék Harca trófeát a nyertes terület megyei közgyűlése elnökének, a vándorkupa a következő év végéig a megyében marad. Ugyanakkor megválasztjuk a leglelkesebb megyét is, ahonnan a lélekszám arányában a legtöbben játszottak. Igazából megválasztunk mindent, amit a statisztikákból ki lehet olvasni.

Készüljön, egy nap múlva indulunk. Fortély, kaland, varázslat, szerelem, Excel-táblázatokba rendezett statisztikai kimutatás! Megkezdődött a visszaszámlálás az egész éven át tartó harc kezdetéig.  • Vennék
  • Hírek