Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán főétkezésekhez fogyasztott egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsgálati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.
A rákkutatók legújabb tanulmányukban azt hangsúlyozzák, hogy ha az erősebb borok helyett alacsonyabb alkoholtartalmú borra térünk át, lényegesen kisebb a rák veszélye. Az alkohol fogyasztása főleg a vastagbéldaganat gyakoribb előfordulását okozza, de az emlőrák esélyét is növeli.
Az Egyesült Királyságban a borivás szokásának elterjedése az utóbbi évtizedekben a rákkutatók szerint évente 30.000-40.000 rosszindulatú megbetegedést okozhat. Ennek jelentős része vastagbélrák és a szakemberek azt gondolják, hogy az emésztőrendszer rosszindulatú daganatos betegségeinek gyakoriságát a könnyebb borokra áttérés mérhetően csökkenthetné.
A mérsékelt alkoholfogyasztás férfiak esetében napi két pohárnyi italt jelent, a nőknek ennek a fele javasolt. Rachel Thomson és munkatársai hangsúlyozzák, hogy ha valaki a 14 százalék alkoholt tartalmazó ausztrál chardonnay helyett valamilyen könnyű, 10 százalékos német rizlingre tér át, határozottan jót tesz az egészségének. Számításaik szerint ezzel a bélrák kockázata hét százalékkal lesz kisebb.
Ha az Egyesült Királyságban mindenki, aki töményebb bort iszik, átváltana a könnyebb borokra, évente sok száz rosszindulatú daganatot lehetne megelőzni - mondta a munkacsoport vezetője, aki azt szeretné elérni, hogy a bevásárlóközpontok, az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek figyelembe vennék ezt a szempontot is, olyan borválasztékot kínálva, ami lehetővé teszi az egészségesebb borfogyasztást.
A WCRF szakértői szerint ez a tanács nem csak a borra, hanem minden szeszfélére vonatkozik. Az is kiderült, hogy tanulmány megjelenése után a sok alkoholt tartalmazó argentin, chilei és ausztrál borok forgalma csökkent.