Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Alvászavarosak az amerikai tizenévesek

2010.02.10. 10:59
Az amerikai fiataloknak csak kis hányada alszik jól és eleget - és ez nem csak álmosságot vagy fejfájást okoz, hanem rontja az iskolai teljesítményt is.

A késői tizenévesek egészségügyi kockázatának tanulmányozására 14-18 esztendős tanulók alvási szokásait vizsgálták. Évekkel ezelőtt egy hasonló felmérés eredményei alapján a kutatók hangsúlyozták, hogy nincsenek merev szabályok, de ennek a korosztálynak legalább kilenc órai alvásra volna szüksége, de nyolc óránál kevesebb semmiképpen sem elég.

Keveset alszanak

Most Danice Eaton vezetésével az amerikai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ (CDC) munkacsoportja 12 ezer iskolás alvási szokásait vizsgálta. A kutatók arra is figyeltek, hogy az igen vegyes amerikai népesség minden rétegéből legyenek tizenévesek, illetve fölmérték, hogy a különféle eredetű, különböző bőrszínű gyerekek között van-e különbség ilyen szempontból.

Összességében a 14-18 éveseknek csak nyolc százaléka aludt eleget minden átlagos éjszaka. A többiek napközben álmosak voltak, sokuknál jelent meg depresszió, fejfájás és iskolai teljesítményzavar. A korosztályhoz tartozók 10 százaléka csak ötórányi időt töltött éjszakánként alvással, 23 százalék pedig legfeljebb hat órát aludt. Az alváshiány a lányoknál gyakoribb volt, kiváltképp a fekete és a fehér bőrűek körében. A spanyolnyelvű országokból származó diákok éjszakája hosszabbnak bizonyult.

A napi elfoglaltság ebben a korban legtöbbször azt jelenti, hogy a fiatalok mind később kerülnek ágyba, és reggelente legtöbbször úgy érzik, hogy ez még csak az éjszaka közepe. A Nemzeti Alvási Alapítvány kutatási adatai szerint jobb volna a tizenévesek tanulási eredménye, ha minden nap legalább egy órával később kezdenék az iskolai tanulást. A munkacsoport vezetője szerint a jelenlegi rendszerben a fiataloknak a tanítási napokon esténként legkésőbb tíz órakor ágyban volna a helyük.

A mind magasabb osztályokba lépő tizenévesek társadalmi tevékenységeik, házi feladataik, esetleg különféle munkák miatt még kevesebbet alszanak. A szakértők egy része szintén úgy látja, hogy hasznosabb lenne reggelente az első iskolai órát a jelenleginél későbbre tenni.