![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Megvan a magyar küldöttség első érme: Muhari Eszter drámai fordítással harmadik női párbajtőrben](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5749/57490/574903/57490351_4252339_fbef88c68a0393b9406933a0f85ee08d_wm.jpg)
A McMaster Egyetem kutatói által összeállított koktélba C, D és E vitamin, acetil-szalicilsav (aszpirin), béta-karotin, folsav, fokhagyma, gyömbérgyökér, ginkgo biloba, ginzeng, zöldtea-kivonat, magnézium, melatonin, kálium, csukamájolaj, lenmagolaj és tucatnyinál több egyéb alkotórész került.
A koktéllal táplált egereknél drámaian csökkentek az öregedés egyes jelei, köztük a memória, a motoros képességek és az érzékelés romlása, illetve az energiavesztés. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a tápanyagok javították a mitokondriumok, a sejtekben található energiatermelő sejtszervecskék aktivitását.
David Rollo kutatásvezető szerint az eredmény annak köszönhető, hogy nem egy-egy anyagot vizsgáltak egymástól elkülönítve, hanem számos tápanyag elegyét.
Azt, hogy az egyes alkotóelemek mivel és milyen mértékben járultak hozzá a látványos fiatalításhoz, a kutatók sem tudják pontosan.