16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Szemen át már megy a gondolatolvasás

2010.03.08. 08:21
Német, ausztrál és amerikai kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasni a gondolatokban. A tudósok a pupilla reflexszerű változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.

A pupilla tágulása árulkodik a döntés meghozataláról - magyarázta a németországi marburgi Philipps Egyetem neurofizikusa, Wolfgang Einhäuser-Treyer a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása szerint. A pupillareflex révén az agyi folyamatok hasonló pontossággal megjövendölhetőek, mint a jóval bonyolultabb, agyról képet alkotó magspintomográfia segítségével.

A kutatók egy kísérletsorozatban pontosan meg tudták mondani, mikor fog például egy kapcsolót megnyomni a kísérleti személy. A szemreflex egyértelműen jelezte azt is, hogy egy számsor melyik tagját választotta az illető. Itt ugyanis akkor volt feltűnő a pupilla reakciója, amikor a személy egy bizonyos számra szegezte tekintetét.

Az idegkutatók a pupillareflexet a noradrenalin hormon elválasztására vezetik vissza. A noradrenalin összefügg az agyban zajló döntési folyamatokkal és az emlékezéssel. A kutatás eredményei a Frontiers in Human Neuroscience című szaklapban láttak napvilágot.  • Tippek
  • Hírek