Antal, Anett
16 °C
24 °C

Ufó vagy a sátán okozta az izlandi vulkánkitörést?

2010.04.19. 13:04
Összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Az internet csodálatos tárháza a vadabbnál vadabb teóriáknak, amelyek a földönkívüliek (az amerikai kormány, a sátán, a Moszad, a szabadkőművesek stb.) ténykedését vélik felfedezni a világon történt minden nagyobb jelentőségű, vagy éppen teljesen lényegtelen, fura, megmagyarázhatatlannak tűnő, vagy teljesen hétköznapi esemény mögé.

Az izlandi vulkánkitörés, ami napok óta megbénítja a fél világ légiközlekedését, tökéletes alapanyag a mindentudó konteo-hívőknek, akik roppant szórakoztató elméletekkel árasztották el (és árasztják éppen most is) az internetet.

Az ufók voltak

A Google jelenleg több százezer találatot ad az „icelandic volcano ufo” keresőkifejezésre, és a YouTube-on is több tucat videó kering, amelyeken a vulkán környékén a kitörés alatt vagy előtt fura repülő objektumokat láthat, aki nagyon akar. A teóriák szerint a vulkánkitörés valójában egy idegen űrhajó félresikerült landolása (vagy éppen indulása) volt, de az is lehet, hogy csak megfigyelték a ritka jelenséget.

Akadnak, akik az űrhajóbaleset elméletét alátámasztó bizonyítékként tartják számon azokat a fotókat is, amelyek a vulkán felett gomolygó füstfelhőben látványos elektromos kisüléseket örökítettek meg. Ez a jelenség egyébként rendszeresen megfigyelhető vulkánkitöréseknél, és az elektromosan feltöltött vulkáni hamu okozza.

Titkos tudományos/katonai kísérlet volt

A vulkánkitörés idején a világon három nagyszabású hadgyakorlat is zajlott: a NATO az Északi-tenger vizein gyakorlatozott 31 hadihajó, 4 tengeralattjáró, 28 harci repülő és 6500 katona közreműdödésével; Izrael (minden összeesküvés-elmélet kötelező jellegű szereplője) az iráni nukleáris létesítmények elleni csapást gyakoroltatott a hadsereggel; Koreában pedig, alig 15 kilométerre az észak-déli határtól az amerikai és dél-koreai erők tartottak szimulált háborút egy esetleges északi támadásra felkészülve.

A konteo-hívők szerint a katasztrófát okozhatta egy titkos fegyver félresikerült próbája valamelyik gyakorlaton. De az is lehet, hogy a füstfelhő csak kapóra jött ahhoz, hogy pár napra ki lehessen üríteni a teljes európai légteret, a repülés biztonságára hivatkozva, és így szabadon kipróbálni valami olyan új, szupertitkos katonai fejlesztést, amit nem kéne minden jöttment utasszállítónak meglátnia.

Ennél is érdekesebb az a teória, ami szerint a globális felmelegedés elleni tudományos kísérletről van szó. Az elmélet a fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitöréséből indul ki, amikor a légkörbe kerülő óriási mennyiségű por hónapokon át nagyjából 10 százalékkal csökkentette le a Föld felszínét érő napsugárzás erejét, így átmenetileg ugyan, de érezhetően, 0,4-0,6 Celsius-fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet a Földön. A hatás és a légkörben a füstfelhő maradványai három év alatt oszlottak el teljesen. Vannak, akik szerint ezt próbálták most valakik egy szupertitkos tudományos akcióval megismételni Izlandon (bár a tudományos világ álláspontja egységes abban, hogy nem várható hasonló effekt, mint 20 éve).

A közelgő világvége jele volt

Egy gomolygó füstfelhőbe nem túl nehéz arcokat vagy szimbólumokat belelátni; ez az izlandi vulkánkitörésnek is sokaknak sikerült. A leghíresebb ilyen kép egy műholdfelvétel a vulkán kürtőjéről, amiben kellően élénk fantáziával valóban meg lehet látni egy ördögarcot. Vannak, akik szerint ez már elég bizonyíték arra, hogy a sátán műve volt az egész kitörés, és ez a közelgő világvége egyik jele (ami szépen passzol a tavaly felfutott 2012-es majanaptáras-világvégés sztorihoz).

LiveLeak-dot-com-1799d52ebad8-eyjafjallajokull

Egy másik, szintén vallásos jellegű magyarázat szerint viszont éppen ellenkezőleg, az Úr sújtott le Európára figyelmeztetésképpen, hogy ezzel jelezze: nem kéne a kereszténység földi vezetőjét, a pápát holmi pedofilbotrányokba keverni meg fenyegetni.

Persze ez mind csak a túl élénk emberi fantázia szüleménye, nem kell komolyan venni egyik elméletet sem. Hiszen minden reálisan gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy az egész csak a Lost tévésorozat évadzárójának reklámja volt.