Piroska
-2 °C
5 °C

Hatalmas delfinraj bukkant fel Skócia partjainál

2010.07.05. 10:29
Ritka jelenségnek lehettek tanúi a nyaralók egy hajókirándulás során a Skye-szigettől északra. Jelenleg mintegy ezer delfin mozog a skóciai partok előtt.

A közönséges delfin (Delphinus delphis) általában csak pár tucatot számláló csoportokban él. Olykor azonban, kiadós táplálékforrás felbukkanása esetén három, vagy akár négy számjegyű szupercsoportokká is tömörülhetnek.

Forráa: wikipedia

A minden korcsoportot felsorakoztató hatalmas delfincsoportosulás a megfigyelők szerint öt négyzetmérföldnyi területen nyúlik el. Nemcsak az állatok száma szokatlan, hanem a parthoz való közelségük is. A közönséges delfinek ugyanis általában a nyílt vízen tartózkodnak. A tengeri emlősök minden jel szerint egy gigászi halraj nyomában úsznak, ezen kívül a Skye-sziget körüli vizek hőmérséklete jelenleg épp a delfinek által leginkább kedvelt tartományba esik - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Tavaly júniusban egy nagyjából feleekkora szupercsoportot figyeltek meg a mostani helyszíntől kissé északabbra. A kutatók akkor azt feltételezték, hogy tömeges vándorlás zajlott az Északi-tengeren.