Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Kőkorszaki műpéniszt találtak

2010.07.22. 09:29
A szexuális játékszerek nem jelenkori találmányok, legalábbis erről tanúskodik az a Svédországban a múlt héten előkerült kőkorszaki csontfaragvány, amely leginkább műpéniszre hasonlít.

Ritka csontfaragványt találtak Motalában, ahol már számos hasonló korú, időszámításunk előtt 6000 és 4000 közötti időszakból származó műtárgy előkerült. Sok csonttárgyat is találtak, noha a szerves anyagok az évezredek során általában megsemmisülnek.

stone-age-dildo-100720-02

A mezolitikum korai időszakához köthető régészeti helyszíneken általában nem kerülnek elő szerves anyagok, de a lelőhely a folyópart közelében van, ahol üledékes, agyagos a talaj, vagyis itt rendkívül kedvezőek a feltételek a szerves anyagok megmaradására, mondta Göran Gruber, a leletet felfedező régész,

Mint a régész kifejtette, természetesen nem gondolkodhat senki a mezolitikum emberének a fejével, de a 12 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű, agancsból készült tárgy egyértelműen műpéniszre hasonlít.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy a tárgynak valóban szexuális rendeltetése volt, használhatták valamiféle eszközként is, ugyanis míg egyik végét legömbölyítették, a másikat kihegyezték. Ily módon alkalmazhatták például kovakődarabkák felaprítására. Az sem világos, hogy ha valóban eszköz volt, férfiak vagy nők használták-e, esetleg mindkét nem képviselői.

A régészeti feltárások során nem ritkán kerülnek elő ókori szexuális szimbólumok, ám ezek többnyire feminin, a Föld termékenységét megjelenítő jelképek. Kőkorszaki fallikus tárgy öt évvel ezelőtt került elő Németországban, ahol 28 ezer éves, kőből faragott műpéniszt tártak fel.