Elszabadultak a génmódosított növények

2010.08.09. 11:44
Úgy tűnik joggal aggódtak Európában a genetikailag módosított növények használata miatt. Az Egyesült Államokban bebizonyosodott, hogy nem lehet megakadályozni e növények terjedését. Az ellenálló fajok felboríthatják a természet ökológiai egyensúlyát.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy vadon is megélnek genetikailag módosított növények. A megvizsgált növények nyolcvan százaléka tartalmazott módosított génszekvenciákat.

Cynthia Sagers, az Arkansas-i Egyetem kutatója és kollégái két genetikailag módosított repcefajtát találtak vadon. Ezek egyike a Monsanto konszern Roundup gyomirtójával, a másik a Bayer CropScience cég glufozinát hatóanyagú herbicidjével szemben volt rezisztens. A legnagyobb meglepetést két olyan repceváltozat okozta, amely mindkét gyomirtóval szemben ellenállónak bizonyult. Ez bizonyítja, hogy a két herbicidrezisztens repcefajta egymással kereszteződni képes, ami teljesen új változatok kialakulásához vezethet. Ennek kockázatát pedig még soha nem mérték fel.

Sagers és csapata tizenegy vonal - utak, autópályák - mentén vett szúrópróbaszerűen mintákat vadon élő növényekből Észak-Dakotában. Összesen ötezer kilométeren hatszáz alkalommal álltak meg. A helyszínek felén találtak repcét, azok nyolcvan százaléka legalább egy módosított gént tartalmazott.

Forgalomba hozták

Amennyiben ilyen növények jutnak ki a szabad természetbe, igen nagy a kockázata, hogy soha többé nem lehet őket onnan kivonni. Műszakilag összeállított, új genetikai információk kerülnek általuk a növényvilágba, amelyek a növények kereszteződésével kombinálódnak, és teljesen új tulajdonságok kialakulásához vezetnek - nyilatkozta Christoph Then, a német Testbiotech szakértője a Der Standard című osztrák lapnak.

Jelen esetben a természetbe való kikerülés még csak nem is szándékosan történt, hanem véletlenszerűen, szállítási útvonalak mentén. A szakértő szerint mindez jelzi, hogy mennyire ellenőrizhetetlenek a genetikailag módosított növények a mindennapokban. Úgy véli, hogy a mostani eredmények fényében egyetlen ésszerű válasz van, mégpedig a genetikailag módosított növények forgalomba hozatalának általános tilalma.  • Hírek
  • Lakáshitel