Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hadirobotok és twitterező fa a Kutatók Éjszakáján

MTI/Index
2010.09.08. 15:41 Módosítva: 2010.09.09. 15:37
Negyvenezetnél több látogatót várnak a szervezők szeptember 24-én a Kutatók Éjszakáján, ahol lesznek hadirobotok, rendeznek tudományos blogtalálkozót, az érdeklődők foglalkozhatnak élményközpontú matematikával, de szó esik a sci-fi ihlette tudományról is.

A Kutatók Éjszakája rendezvényeinek 23 város 28 intézménye ad otthont, és szerdától lehet regisztrálni. A fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése.

A tudományos, ám mégis könnyed éjszakán bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába, minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot - vetélkedőket, kísérleteket, kiállításokat és tudományos-szórakoztató programokat.

A Magyarországon ezer kutatót és fejlesztőt foglalkoztató Ericsson többek közt 3D tévét és telekommunikációs berendezéseket mutat be, valamint egy elektromágneses teret érzékelő és twitterező fát. A Debreceni Egyetem fényorgonával ésszélcsatornával próbálja lenyűgözni a nézőket, és lesz szó a jelenleg kibontakozó genetikai orvoslásról is.

A BME-n megmutatják, miként lehet ellenzajjal csendet teremteni, egy autóbusz vezetőülés lengésvizsgálatát is elvégzik, Pécsen pedig térkép alapú webes keresőről és agyhullámokról egyaránt tartanak előadásokat. (A részletes program itt elérhető.)

A központi helyszín a Millenáris lesz, ahol a legizgalmasabbnak a ritmika-aritmetika műhely ígérkezik: a dobolás ritmikájának elméleti síkon való értelmezése történik óriási közös dobolás során.

Az idén különleges vetélkedőre is sor kerül. A Legyen Ön is tudós! elnevezésű játék négy párhuzamos helyszínen zajlik majd: Debrecen, Gödöllő, Győr és Miskolc legjobbjai mérik össze erejüket a Kutatók éjszakáján, élő online kapcsolásban az egyes egyetemek honlapjain. A részvételhez nem kell mást tenni, mint kitölteni a Kutatók éjszakája honlapján található tesztet.