Erdőirtás miatt olvad a jég a Kilimandzsárón

2010.09.27. 15:00
Kutatók szerint az erdőirtás miatt tűnik el a jég a Kilimandzsáró csúcsáról. Előreláthatóan 2015-re teljesen eltűnik a jég.

A Kilimandzsáró jégsapkája 15 százalékára csökkent 1912 óta, emiatt a szakemberek a klímaváltozás szimbólumaként tartják számon. A globális felmelegedés miatt a jégtakaró 2015-re teljesen eltűnhet. De a klímaváltozáson túl más okai is vannak a jég eltűnésének – olvasható a New Scientistben.

Az egyik legfontosabb ok, hogy a környező levegő egyre szárazabb lesz, ami miatt egyre kevesebb a havazás a térségben. A Portsmouth Egyetem professzora szerint az erdőirtás például fontos eleme lehet a puzzle-nek.

A kutatók 2004-2008 között óránként megmérték a levegő páratartalmát és kiderült, hogy a napközbeni meleg, nedves levegő felszáll a hegy mentén és ott csapadék lesz belőle.

A fák eltűnésének az a következménye, hogy kevesebb eső esik, hiszen azok vonzzák a csapadékot a hegyre. Ugyanakkor az elmúlt években történt erdőirtások miatt már sokkal kevesebb nedvesség van a levegőben, emiatt nem havazik a magasban és emiatt csökken a jégtakaró a Kilimandzsáró tetején.

A Kilimandzsáró Tanzániában van, Afrika legmagasabb hegye 5895 méterrel.  • Hírek
  • Árfolyam