Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A hobbitok jódhiányos emberek

2010.09.30. 16:48
Ismét fellángolhat tudományos körökben a hobbitok körüli vita, egy ausztrál tudós szerint ugyanis a Homo floresiensis egyedei nem egy más faj képviselői voltak, hanem jódhiányos kreténizmusban szenvedő emberek.

Hét éve vitatkoznak a tudósok arról, hogy ember volt-e a hobbit. A gyűrűk ura című regény alapján elnevezett apró termetű fajt az indonéziai Flores szigetén, a Liang Bua barlang lerakódásaiban fedezték fel 2003-ban. A majdnem teljes, 15 000 éves csontvázat - amelyet tudományos körökben LB1-nek hívnak a barlang neve alapján - sok tudós a Homo floresiensis fajba sorlja.

Nyolc másik, ugyancsak apró egyed csontvázának részeit is megtalálták kis kőszerszámokkal együtt, amelyek 9400-13 000 évvel ezelőtt készülhettek. Sokak szerint a maradványok eddig nem ismert, a Homo erectusból származó új emberfaj felfedezését jelentik.

Charles Oxnard, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professor emeritusa kollégáival már egy tavalyelőtti tanulmányukban annak a nézetüknek adtak hangot, hogy endémiás kreténizmusról van szó, amely a pajzsmirigy veleszületett csökkent működése (hypothyreidismus) miatt alakult ki. Következésképp a hobbitok nem egy más fajt alkotnak, csupán jódhiányos emberek. A tanulmány 2008-ban éles vitákat váltott ki tudományos berkekben.

Az ausztrál tudósok két évvel ezelőtt a koponyát vizsgálták, és hogy ellenőrizzék az elméletet, ezúttal a hobbitok csontvázát elemezték. A vizsgálati eredményeket matematikailag összehasonlították kreténizmusban szenvedők, csimpánzok és egészséges emberek csontozatával.

Fantáziarajz a homo floresiensisről (kép: corante.com)

Az elemzések hasonlatosságot mutattak ki a Homo floresiensis és a kreténizmusban szenvedők között, ezek a jellegzetességek viszont nem fedezhetők fel az egészséges embereknél és a csimpánzoknál. Ennek alapján az ausztrál tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Liang Bua barlangban felfedezett csontleletek a Homo sapiens kreténizmusban szenvedő egyedei.

"Napjainkban Indonézia-szerte, így a szomszédos Balin is találkozunk a pajzsmirigy alulműködése kiváltotta endémiás kreténizmus eseteivel. A betegséget környezeti tényezők váltják ki, mindenekelőtt a jódhiány, amely már akkor is tapasztalható lehetett Flores szigetén, amikor azt az aprócska hobbitok lakták" - hangsúlyozta Charles Oxnard professzor.

Endémia valamilyen betegség rendszeres és tömeges előfordulása egy meghatározott területen, a kreténizmus pedig a pajzsmirigy veleszületett csökkent működésekor (hypothyreosis) vagy a működés teljes kiesésekor kifejlődő kórkép. A legjellegzetesebb testi tünete a hatalmas, megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva vagy strúma), amely nagysága ellenére sem választ el megfelelő mennyiségű hormont. Egyéb testi tünetek közé tartozik még a száraz bőr, töredezett haj, alacsony növés és szellemi visszamaradottság.