Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben 5 milliárd ember ivóvize

2010.09.30. 11:11
Csak a világ legeldugottabb részein vannak olyan folyók, amelyek nem kerültek veszélybe a gazdasági növekedés, és a vele járó műtrágyázás és intenzív vegyszerhasználat miatt. Utólag drága a kármentesítés.

Egy nemzetközi kutatócsoport becslései szerint a világ lakosságának 80 százaléka - körülbelül ötmilliárd ember - olyan területen él, ahol komoly veszélyek fenyegetik a vízbiztonságot. Az összefoglaló térkép szerint jelentős veszélynek van kitéve az Egyesült Államok jó része - többek között a Mississipi vízgyűjtő területe -, szinte egész Európa, India a Gangesz-medencével és Kelet-Kína a Jangcével.

A legkevésbé fenyegetett folyók Szibéria, Kanada és Alaszka egyes részein, az Amazonas vízgyűjtő területén és Észak-Ausztráliában találhatók. Az Amazonas, a Kongó és a Nílus egyes szakaszai csak kis veszélynek vannak kitéve.

Kamatos kamat

A Nature tudományos lapban megjelent cikk szerint a gazdasági növekedés a világon sok helyen a vízbiztonság rovására ment, például rosszul elhelyezett gátak révén, vagy a műtrágya, a rovarirtó szerek és más vegyszerek okozta környezetszennyezés miatt; a jellemző forgatókönyv szerint a gazdag országok ezután költséges technológiákkal próbálják enyhíteni a problémát, az azt kiváltó folyamatokat azonban többnyire nem érintik.

A szerzők a folyók védelmének újragondolását sürgetik, különösen a még viszonylag kevéssé szennyezett fejlődő világbeli folyók esetében. Érvelésük szerint a veszélyek forrásánál kellene beavatkozni, ahelyett, hogy a tüneteket próbálják mérsékelni drága eszközökkel.

Jövő idő

A kutatók állításuk szerint az elsők, akik részletesen megvizsgálták a folyók fenyegetettségének mindkét aspektusát: az ivóvízbiztonságot és a biodiverzitás kérdését. "Az emberi vízbiztonságot és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek általánosak" - hangsúlyozta Charles J. Vörösmarty, a New York-i Városi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A szerzőknek nincsenek illúzióik a közeljövőt illetően: "Figyelembe véve azt a fokozódó irányzatot, amely a fajok kihalását, a népességnövekedést, a klímaváltozást, a vízhasználatot és a fejlesztési nyomást jellemzi, azt mondhatjuk, hogy az édesvízi rendszerek fenyegetettsége jócskán kinyúlik majd a jövőbe".