Rafael
19 °C
33 °C

IgNobel-díjat is kapott a fizikai Nobel-díjas

2010.10.05. 15:21
A fizikai Nobel-díjas Geim tíz éve békalebegtetésért kapott IgNobel-díjat. Ezt húsz éve azok a tudósok kapják, akik valamilyen értelmetlen vagy vicces felfedezést tesznek.

Az idei egyik fizikai Nobel-díjas, Andre Geim tíz évvel ezelőtt élő békák mágneses térben való lebegtetéséért kapott holland kutatótársával a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díjat.

Az IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akik tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett - vagy csupán mulatságosnak tűnik. A díj eredményhirdetése minden évben az igazi Nobel-díjat megelőző héten zajlik a Harvardon.

A béka mágneses térben való lebegtetéséért Andre Geim (akkor a holland Nijmegeni Egyetem munkatársa) és Michael Berry (Bristoli Egyetem) 2000-ben nyerte el a fizikai IgNobel-díjat. A kísérlet leírása megtalálható a hollandiai egyetem oldalán.

Idén mérnöki IgNobelt kapott egy bálnataknyot gyűjtő helikopter. Egy kínai tudóscsoport a repülőkutyák orális párzási szokásait figyelte meg, a gyógyászati díjat pedig két holland kapta, akik rájöttek, hogy az asztma tünetei könnyen kezelhetők néhány menettel a hullámvasúton. A béke-IgNobel győztesei bebizonyították, hogy a káromkodás elviselhetőbbé teszi a fizikai fájdalmat.

Andre Geim és Konstantin Novoselov megosztva kapta a 2010-es fizikai Nobel-díjat a kétdimenziós grafénre (egyetlen atom vastagságú grafitréteg) vonatkozó kutatásaiért. Geim és Novoselov 2004-ben végeztek kísérleteket: ekkor sikerült egy grafitdarabból kivonniuk a csupán egyetlen atom vastag grafént.