Új madárfajt találtak Magyarországon

2010.10.15. 12:40
Új fajjal gyarapodott Magyarország madárvilága: a vörösbegyhez hasonló, kékfarkúnak (Tarsiger cyanurus) nevezett madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vas megyei csoportja Tömördön fogta be a napokban.
Fotó: Gyurácz József
Fotó: Gyurácz József

A Magyarországon hivatalosan megfigyelt madárfajok száma ezzel 403-ra nőtt - közölte a természetvédelmi szervezet pénteken. A kékfarkú farktollai színéről kapta a nevét. A kisméretű madárfaj elsősorban az ázsiai tajgaövezetben és a magashegységek fenyveseiben, cserjéseiben fordul elő, kontinensünkön mindössze Finnországban és Észak-Oroszország európai területein költ - olvasható az MME közleményében.

A kékfarkú európai állománya stabil, a finnországi fészkelő populáció 500 párra, míg oroszországi állomány 10-21 ezer párra tehető. Kóborló példányai előfordultak már Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Cipruson is. Az eddigi ismeretek alapján az európai fészkelők is Délkelet-Ázsia szubtrópusi, trópusi területein telelnek. A madarat régebben a rigófélék családjába sorolták, a legújabb taxonómiai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az óvilági légykapófélékkel áll közelebbi rokonságban.

A faj tömördi, illetve más közép- és dél-európai feltűnéseivel kapcsolatban felmerül a kérdés, vajon a vonulási időszakban Európában előforduló példányokat egy-egy erősebb vihar sodorhatta-e délebbre, vagy már tényleges evolúciós jelenségről van szó. "Kialakulhatott-e már az Európában megtelepedő madaraknál egy genetikailag meghatározott új vonulási irány, amely nem Ázsia, hanem Európa vagy Afrika melegebb vidékeire, az új telelőhelyekre vezet?" - veti fel a kérdést az MME, amely szerint ezekre a kérdésekre a további kutatások adhatják meg a választ.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla