Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A depresszióból felépült kamaszok gyakran visszaesnek

2010.11.02. 13:35
A gyógyszeres, pszichoterápiás vagy mindkét kezelést kapott depressziós kamaszok közül minden második a felépülését követő öt éven belül visszaesett, állapították meg amerikai kutatók.

Amint az Archives of Adolescent Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent dolgozat szerzői írják, a lányok az átlagosnál jóval nagyobb kockázattal válnak újra depresszióssá.

John Curry, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa csapatával 86 depressziós fiút és 110 depressziós lányt követett nyomon öt évig, akik életkora 12 és 17 év között volt, amikor kezelést kapott állapotára. A fiatalok négy csoportba osztva négyféle kezelést kaptak: fluoxetint (a Prozac hatóanyagát), placebót, kognitív viselkedésterápiát vagy a gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia kombinációját.

A vizsgálatba bevont fiatalok 95 százaléka felépült depressziójából. Öt éven belül azonban átlagosan 46,6 százalékuk visszaesett, újra depressziót állapítottak meg náluk az orvosok. A kiújulás aránya a fiúknál 33 százalék, a lányoknál viszont ennél jóval magasabb, 57 százalék volt.

A tanulmány szerint a kezelések, illetve azok kombinációja nem csökkentette a visszaesés kockázatát.