Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Saját sokkoló arcképükkel bírtak leszokásra dohányzó nőket

2010.12.14. 09:53
Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban az az arcrekonstrukciós technikára épülő próbálkozás, amelynek során cigarettázástól megöregedett arcképükkel sokkoltak dohányzó nőket.

A vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy a 18 és 34 éves kor közötti alanyok kétharmada döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással.

A közép-angliai Staffordshire Egyetem kutatói a legmodernebb arcrekonstrukciós technika segítségével tudták megmutatni a 47 résztvevőnek, hogy hogyan változik meg az arcuk az idő előrehaladtával, ha nem hagynak fel a dohányzással, illetve ha végleg leteszik a cigarettát.

A nőket általánosságban véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt jól látható nyomaitól borultak ki - mondta Sarag Grogan egészségpszichológus, a program vezetője.

Sokan valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, hogy milyenek lesznek majd, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukat.

A kutatók azt tervezik, hogy fél év múlva újra tesztelik majd a mostani vizsgálat résztvevőit, hogy meglássák, kik azok, akik valóban felhagytak a cigarettázással. A kezdeti visszajelzések sikeressége esetén pedig azt remélik, hogy jóval szélesebb körben is lehet majd hasznosítani a technológiát.