Bernadett
-2 °C
12 °C

Saját dzsungele van a világ legnagyobb barlangjának

2011.01.04. 15:11

Látványos óriásbarlangba hatolt be Vietnamban egy brit kutatócsapat, amely lenyűgöző fotókkal is dokumentálta a felfedezőutat - számol be a National Geographic.

A felülről egy keskeny résen át megvilágított barlang, mely talán a világ legnagyobbjának bizonyul majd, saját folyóval és dzsungellel rendelkezik, sőt, néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. Belsejében egy 40-emeletes New York-i felhőkarcoló is elférne.

Hang Son Doong a National Georgraphic képein (Fotók: Carsten Peter)
Hang Son Doong a National Georgraphic képein (Fotók: Carsten Peter)

A Hang Son Doong (szó szerint: hegyi folyó barlang) a Vietnami-hegységben, az ország középső részén található, s egy körülbelül 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része.

A dzsungellel körülvett természeti képződményt már a vietnámi háborúban is használták óvóhelyként a helyiek, bejáratának helye azonban feledésbe merült. A barlang újrafelfedezése Howard és Deb Limbert angol házaspár nevéhez fűződik, akik először 2009-ben hatoltak be a barlangba, alig néhány kilométer megtétele után azonban egy hatalmas mészpátfal útjukat állta. A kutatók nemrég tértek vissza, hogy megmásszák a falat, méréseket végezzenek és megkeressék a barlang végét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!