Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Gyakrabban náthásak a cukorbetegek

2011.02.04. 15:50
Ausztrál kutatók összefüggés találtak az enterovírusok és a diabétesz között, de nincs bizonyíték arra, hogy a cukorbetegséget a vírusok okoznák.

Az 1-es típusú cukorbetegség és vírusfertőzések kapcsolatát igazolták ausztrál kutatók. 26 korábban megjelent tanulmányt elemeztek, melyekben a páciensek vér- és székletmintáiban tesztelték az enterovírusoktól származó fehérjéket és genetikai anyagot. Az enterovírusok igen gyakori vírusok, amelyek megfázáshoz vagy influenzaszerű tünetekhez vezetnek, izomfájdalmat, kiütést vagy éppen agyhártyagyulladást okoznak.

A felmérésekbe összesen 4448 embert vontak be, akik között diabétesszel és anélkül élő páciensek is voltak. Az elemzés egyértelmű összefüggést talált a cukorbaj és az enterovírusok jelenléte között, ám nem ok-okozati kapcsolatot. A tanulmány megmutatta, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg enterovírusokkal, mint egészséges társaik. Az összefüggés jellege tisztázatlan, ezért az eredmények nem tekinthetők bizonyítéknak arra, hogy a diabéteszt enterovírusok okoznák.

A becslések szerint jelenleg 285 millió embernek van cukorbetegsége világszerte, ez a szám 2030-ra 438 millióra emelkedhet. A diabéteszes esetek 90-95 százaléka 2-es típusú, felnőttkori cukorbaj, a többi 1-es típusú és már a gyerekkorban jelentkezik.