Tekla
9 °C
20 °C

Három tinilány nyert a Google tudományos pályázatán

2011.07.13. 13:15
Amerikai fiatalokat díjazott a Google a nemzetközi tudományos pályázatán. A győztesek 91 ország 7500 résztvevője közül kerültek ki. A petefészekrák gyógyításáról, a grillcsirkeszósz rákkeltő hatásáról, valamint egy asztmakutatásról szóló program érdemelt díjat.

Az idén először meghirdetett Google Science Fair tudományos pályázaton korosztályonként osztottak ki díjakat a legjobb fiatal tudósoknak. A 17-18 évesek között diadalmaskodó Shree Bose 50 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, emellett elutazhat a Galápagos-szigetekre, és gyakorlaton vehet részt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél, a CERN-nél.

"Shree felfedezte egy módját annak, hogy miként lehetne támogatni azoknak a petefészekrákos betegeknek a kezelését, akiknek a szervezete ellenáll a kemoterápia bizonyos fajtáival szemben" - közölte a Google.

A 15-16 éves korosztályban Naomi Shah érdemelte ki az első helyet. Arra jött rá, hogy az enteriőrök megváltoztatása javítatja a levegő minőségét a lakásokban, ezáltal az asztmás betegeknél csökkenhető a gyógyszerhasználat.

A legfiatalabbak, a 13-14 évesek között Lauren Hodge lett az első, ő a grillcsirke készítésekor használt különböző szószok egészségre esetlegesen veszélyes, rákkeltő hatásának mértékét tanulmányozta.

Utóbbi két kategória győztese 25-25 ezer dollárral gazdagodott, mindketten tanulmányi ösztöndíjat kaptak a Google-től és a LEGO játékgyártól.

Az internetes óriás januárban hirdette meg a pályázatot, a jelentkezők közül elismert - köztük Nobel-díjas - tudósok választották ki a győzteseket.