Árpád
-2 °C
3 °C

Három tinilány nyert a Google tudományos pályázatán

2011.07.13. 13:15
Amerikai fiatalokat díjazott a Google a nemzetközi tudományos pályázatán. A győztesek 91 ország 7500 résztvevője közül kerültek ki. A petefészekrák gyógyításáról, a grillcsirkeszósz rákkeltő hatásáról, valamint egy asztmakutatásról szóló program érdemelt díjat.

Az idén először meghirdetett Google Science Fair tudományos pályázaton korosztályonként osztottak ki díjakat a legjobb fiatal tudósoknak. A 17-18 évesek között diadalmaskodó Shree Bose 50 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, emellett elutazhat a Galápagos-szigetekre, és gyakorlaton vehet részt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél, a CERN-nél.

"Shree felfedezte egy módját annak, hogy miként lehetne támogatni azoknak a petefészekrákos betegeknek a kezelését, akiknek a szervezete ellenáll a kemoterápia bizonyos fajtáival szemben" - közölte a Google.

A 15-16 éves korosztályban Naomi Shah érdemelte ki az első helyet. Arra jött rá, hogy az enteriőrök megváltoztatása javítatja a levegő minőségét a lakásokban, ezáltal az asztmás betegeknél csökkenhető a gyógyszerhasználat.

A legfiatalabbak, a 13-14 évesek között Lauren Hodge lett az első, ő a grillcsirke készítésekor használt különböző szószok egészségre esetlegesen veszélyes, rákkeltő hatásának mértékét tanulmányozta.

Utóbbi két kategória győztese 25-25 ezer dollárral gazdagodott, mindketten tanulmányi ösztöndíjat kaptak a Google-től és a LEGO játékgyártól.

Az internetes óriás januárban hirdette meg a pályázatot, a jelentkezők közül elismert - köztük Nobel-díjas - tudósok választották ki a győzteseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?