Valér
4 °C
8 °C

A tbc-vértesztek betiltására szólít fel a WHO

2011.07.20. 16:25
Az aktív tuberkulózis megállapítására szolgáló vértesztek használatának azonnali leállítására szólított fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hivatkozva, hogy azok tévesek, és alkalmazásuk milliókat tesz ki kockázatnak.

A WHO munkatársainak közlése szerint a teszteket nagyrészt nyugati vállalatok gyártották, és a fejlődő országokba exportálták azokat, mert nem feleltek meg a gazdag nemzetek szabályzói által előírt normáknak.

A világszervezet egy évig tartó elemzés után úgy találta, hogy a vértesztek megengedhetetlenül nagy arányban adtak téves eredményt, ami félrediagnosztizáláshoz és félrekezeléshez vezetett. A tanulmányok szerint a tesztek legalább fele akkor is kimutatta a páciensnél a betegséget, amikor az jelen sem volt, vagy éppen fordítva, nem jelezte a fertőzöttséget, amikor jelen volt, így a tesztek veszélyeztetik a páciensek életét.

Tizenhét szegényebb országban, köztük Indiában és Kínában, évente legalább kétmillió tbc-gyorstesztet végeznek el. A WHO nyomatékosan javasolja az országoknak, hogy tiltsák meg a pontatlan és engedély nélküli vértesztek használatát, helyette támaszkodjanak inkább a megbízható mikrobiológiai és molekuláris próbákra.

Bár a vérteszteket egyetlen hatóság sem engedélyezte, azok többségét Európában és Észak-Amerikában gyártják, például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban. A WHO figyelmeztetése - melyet eljuttattak számos kormányzathoz - az első, amikor egyértelműen negatív ajánlást fogalmaztak meg valamely gyakorlattal szemben, amelyet a tbc-gondozásban alkalmaznak. A tuberkulózis főként a fejlődő világ országait sújtja, évente világszerte 1,7 millió ember halálát okozza.