Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Az alvási légzéskimaradás szellemi hanyatláshoz vezethet

2011.08.10. 10:15

Az alvási apnoéban (légzéskimaradásban) szenvedő idősebb nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki memóriazavarok, és következik be szellemi hanyatlás – derült ki egy amerikai vizsgálat eredményeként. A kutatást ismertető tanulmány az Amerikai Orvosi Társaság folyóiratában, a JAMA (Journal of American Medical Association) legújabb számában látott napvilágot.

A Kaliforniai Egyetem (San Francisco) kutatói Kristine Yaffe-val az élen 298, demenciában nem szenvedő idős nőt vontak be a vizsgálatokba. A kutatás résztvevőinek átlagéletkora 82 év volt. A vizsgálatok során éjjelente monitorozták a légzésben és az oxigénellátásban bekövetkező változásokat, regisztrálva a rövid légzéskimaradásokat. Öt évvel később ugyanezekkel a nőkkel gondolkodási és memóriateszteket végeztették, hogy meghatározzák az esetlegesen bekövetkezett szellemi hanyatlás fokát. Mint kiderült, az alvási apnoéban szenvedő nők 45 százalékánál alakultak ki enyhe kognitív zavarok vagy demencia, míg azoknál, akiknél nem volt légzéskimaradás, ez az arány csupán 31 százalékos volt.

Nem lehet tudni, hogy amennyiben kezelnék az alvási apnoét, ami igen gyakori idős, túlsúlyos embereknél, megelőzhető lenne-e a szellemi hanyatlás, már csak azért sem, mivel nem világosak az alvászavarok és a memória közötti kapcsolatok.

Mint a tanulmány szerzői rámutatnak, légzéskimaradáskor csökken az agy vérellátása. A kognitív zavarokért az agy stabil oxigénellátásának hiánya okolható, viszont nem játszik szerepet, hogy a nők összességében mennyit aludtak éjszakánként és hányszor riadtak fel.

Az alvási apnoét korábban egy sor más egészségügyi probléma, így a hipertónia és a magas koleszterinszint kialakulásával is összefüggésbe hozzák.