Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Partidrogból lesz rákgyógyszer

2011.08.19. 15:15
Brit kutatók az ecstasy módosításával készítettek gyógyszert, amely százszor hatékonyabban pusztítja el a rákos sejteket, mint maga a drog. Ezzel lehetővé válhat a hatóanyag gyógyászati alkalmazása.

A Birminghami Egyetem szakemberei egy hat évvel ezelőtti kutatásból indultak ki, amely kimutatta, hogy a laboratóriumban vizsgált rákos vérsejtek fele reagál a pszichotropikus szerekre: leáll a növekedésük. A központi idegrendszer állapotára ható szerek amfetaminszármazékokat is tartalmaznak, mint például az ecstasy, továbbá antidepresszánsokat, mint például a Prozac vagy más fogyasztószerek.

Akkoriban a birminghami egyetem jelezte, hogy nehéz ezeket a kezdeti eredményeket a gyógyszergyártásban felhasználni, mert a daganat kezeléséhez szükséges ecstasy-mennyiség halálos lenne a paciens számára. A Nyugat-Ausztráliai Egyetemen dolgozó kollégáikkal közösen végzett kutatások azonban lehetővé tették, hogy kisebb dózisú, hatékonyabb formákat találjanak.

Az Investigational News Drugs című folyóirat internetes változatában pénteken megjelent tanulmány rámutat, hogy az ecstasy módosított formája százszor hatékonyabban képes megtámadni és elpusztítani a rákos sejteket. Az előzetes eredmények megnyitják az utat a szernek olyan daganatos betegségek, mint a leukémia, a nyirokmirigyrák és a myeloma (vérképzőszervi tumor) különböző fajtái ellen való esetleges alkalmazása előtt.

"Nem akarunk hiú reményt ébreszteni az emberekben, de a kutatásunk eredményei lehetőséget nyújtanak a következő évek kezeléseinek javítására" – hangsúlyozta John Gordon professzor a Birminghami Egyetem által közzétett közleményében.

A szakemberek most a klinikai kísérletek előtti kutatási szakaszra készülnek.