Márk
13 °C
28 °C

Agyukkal mozgattak virtuális tárgyakat majmok

2011.10.07. 14:50

Először demonstrálták kutatók, hogy kétirányú kapcsolatot lehet létrehozni egy főemlős agya és virtuális tárgyak között abban a kísérletben, amelyben két majom pusztán agyi aktivitásával mozgatott és érzékelt virtuális tárgyakat.

"Valamikor a közeljövőben a négy végtagjukra megbénult páciensek tapasztalhatják a technológia előnyeit" - világított rá a kísérletek hátterére Miguel Nicolelis vezető kutató, az amerikai Duke Egyetem orvosi központjának neurobiológus professzora, akinek tanulmánya a Nature legfrissebb számában jelent meg.

Reményeik szerint az érintettek nemcsak kezüket és lábukat mozgathatják újra, hanem érzékelhetik a kezükbe adott tárgyak textúráját is, vagy éppen megtapasztalhatják a talaj legapróbb egyenetlenségeit, amint kerekesszékükkel gurulnak rajta.

A kísérletben a majmok anélkül használták agyi elektromos aktivitásukat egy virtuális kéz irányítására, hogy saját testük bármely része mozgott volna. A virtuális kezet a számítógép képernyőjén mutatott tárgyakra vitték rá, a tárgyakhoz érve pedig képesek voltak megkülönböztetni azok textúráját.

A megjelenített tárgyak mérete és külleme azonos volt, ám virtuális szerkezetük eltérő. Ezt csak úgy tudták felfedezni a majmok, ha az avatár kezét a tárgy fölé irányították. Ekkor ugyanis egy jellegzetes elektronikus mintázatot juttattak el agyukhoz a kísérlet vezetői. A képernyőn lévő három tárgyhoz három különböző elektronikus mintázat tartozott.

Mivel a majmoknál az agy-gép-agy kapcsolat testrészeik bevonása nélkül jött létre, a kutatók szerint eredményük arra utal, hogy a technológiát négy végtagjukra lebénult emberek számára is alkalmassá tehetik.