Béla
12 °C
27 °C

A régi méhnyakrákteszt jobb

2011.10.18. 11:55
A humán papilloma vírus (HPV) jelenlétére végzett teszt érzékenyebb, ám több álpozitív eredményt ad a méhnyakrák szűrésekor, mint a hagyományos és jól bevált Pap-teszt - állapították meg jelentésükben amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja, az USPSTF orvosszakértői korábbi tanulmányok metaelemzése alapján dolgoznak ki ajánlásokat egyebek közt a rákszűrések módjára és gyakoriságára. Legfrissebb jelentésüket az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé.

Evelyn P. Whitlock kutatásvezető, az oregoni Kaiser Permanente munkatársa elmondta, hogy a mostani ajánlás 2003 óta van érvényben, ezért vizsgálták meg a méhnyakrák szűrésére alkalmas módszerek jelenlegi helyzetét. Whitlock coportja négy klinikai próba eredményeit tekintette át, amelyekbe összesen 140 ezer nőt vontak be.

Megállapították, hogy a Pap-teszt mindkét alkalmazott technikája igen jó arányban szűrte ki a rákmegelőző állapotot, miközben hamis pozitív eredményt viszonylag kis százalékban adott. A HPV-teszt érzékenyebbnek bizonyult, mint a Pap-teszt, ám nagyobb arányban mutatott hamis pozitív eredményt, ami felesleges, esetleg fájdalmas beavatkozások elvégzéséhez vezet.

A Pap-tesztnél az orvos a méhnyakról kenetet, szövetmintát vesz, amelyet aztán laboratóriumban elemeznek, kóros sejteket keresnek benne. A másik elemzés során HPV-vírusokat keresnek a levett mintában. A humán papilloma vírus szexuális úton terjed, és a szervezet legtöbbször saját magától képes megszabadulni tőle. Egyes esetekben azonban a fertőzés fennmarad, és végül méhnyakrákhoz vezethet. Azoknál a nőknél, akik HPV-tesztje pozitívnak bizonyul, általában hat hónap elteltével újra elvégzik a vizsgálatot.

Az Amerikai Ráktársaság és más egészségügyi csoportok ajánlása szerint jelenleg azt tartalmazza, hogy a nők 21 éves korukban vagy a szexuális aktivitás megkezdését követő három év elteltével végeztessék el az első Pap-tesztet, majd évente-kétévente ismételjék meg 30 éves korukig. Azoknak, akik három egymás utáni Pap-tesztje negatív, ezt követően elegendő 2-3 évente Pap-tesztet végeztetni.

Az új ajánlás tervezetét várhatóan szerdán hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államokban, hogy az érintettek megvitathassák. A Pap-tesztet egyébként 1943-ban vezették be az Egyesült Államokban, 1955 és 1992 között 70 százalékkal csökkent az országban a méhnyakrákos megbetegedések száma, amit főként a szűrés eredményének tartanak.