Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Sok az álpozitív mammográfiás eredmény

2011.10.18. 10:25

Egy tízéves periódus alatt az éves mellrákszűrésben mammográfiás vizsgálaton áteső amerikai nők hatvan százalékát legalább egyszer tévesen hívták vissza kontrollra hibásan pozitívnak ítélt eredmény miatt – állítja egy tanulmány. Rebecca Hubbard, a seattle-i Group Health kutatóintézet munkatársa és csoportja 170 ezer, 40-59 éves egészséges amerikai nő szűrési adatait tekintette át, valamint további 4500 olyan nő adatait is elemezte a vizsgálathoz, akiket áttétes emlőrákkal kezeltek.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői szerint az éves kontroll helyett elegendő lenne kétévente szűrni a 40 és 59 év közötti nőket mammográfiás vizsgálattal. Más szakértők úgy vélik, hogy bár ezzel csökkenthető volna a melldaganattal tévesen diagnosztizáltak száma, ám azok, akiknél időközben alakul ki a tumor, csak megkésve kapnának kezelést.

Emlődaganattal évente 1,3 millió embert diagnosztizálnak világszerte, és félmillióan halnak meg a betegség miatt, míg felesleges biopszián (szövetmintavételen) a nők 7-9 százaléka esett át.