Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Tőzegáfonyalé a húgyúti fertőzések ellen

2011.12.02. 12:30

A visszatérő húgyúti fertőzések a kellemetlenségükön túl veszélyesek is gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, mert károsíthatják a vesét. A fertőzés kezelésére szokásosan alkalmazott antibiotikumoknak is van kockázatuk, főként a baktériumrezisztencia kialakulása miatt.

Hét finn kórházban összesen 255, egy és 16 év közötti, húgyúti fertőzéssel kezelt gyereket vontak be követéses vizsgálatukba az Oulu Egyetemi Kórház kutatói. A gyerekeket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik fele hat hónapon át naponta ivott tőzegáfonyalevet, míg a másik csoportba tartozók nem fogyasztottak áfonyalevet. Kórházi kezelését követő egy éven belül az első csoportba került 126 gyerek közül 20-nál, míg a második csoportban lévő 129 gyerek közül 28-nál jelentkezett legalább újabb húgyúti fertőzés, ami közel azonos arányt jelent.

Ugyanakkor az egy éven belüli összes fertőzések száma jóval kisebb volt az első, áfonyát fogyasztó csoportban, és kevesebb antibiotikumra volt szükség terápiájuknál, mint a másik csoportban. Jarmo Salo kutatásvezető és csoportja tanulmányát a Clinical Infectious Diseases című szaklapban tette közzé. Kisebb eséllyel tér vissza a húgyúti fertőzés, ha valaki naponta iszik tőzegáfonyalevet – állapították meg ilyen fertőzés miatt kórházban kezelt gyerekek egészségének nyomon követése alapján finn kutatók.