Felrobbantják a rákos sejteket

2011.12.15. 11:30

Izraeli kutatók bejelentették, hogy új eljárást dolgoztak ki a rák kezelésére: felrobbantják a rákos sejteket. Jona Keizari és Jichák Kelszon, a Tel-avivi Egyetem munkatársai most kezdik a klinikai kísérleteket a daganat belsejében rövid hatótávolságú alfa-sugárzást kibocsátó, tű vékonyságú radioaktív implantátummal.

A sugárterápiától eltérően, amely kívülről bombázza gamma-sugarakkal a testet, az alfa-részecskék a daganat belsejében hatnak, és felbomlás előtt kifelé terjednek. „Úgy működik, mint a fürtös bomba. Ahelyett, hogy egyszerre robbanna fel, az atomok folyamatosan terjednek és alfa-részecskéket bocsátanak ki egyre nagyobb távolságra" – olvasható az egyetem közleményben. A folyamat mintegy tíz napig tart, és a mellékterméke nem sugárzó és nem mérgező ólom.

„Nemcsak a rákos sejtek pusztulása biztosabb, de az esetek többségében a testben védettség is kialakul a daganat visszatérésével szemben" – írja a kórház. Az implantátum, amelyet injekciós tűvel juttatnak a daganatba, egészségkárosodás nélkül, magától felbomlik.

Egereken végzett kísérletekben az egyik csoportnál sebészi eljárással vették ki a daganatokat, míg a másikban az új sugárterápiát alkalmazták. Amikor a kísérleti alanyokba ismét rákos sejteket fecskendeztek, a sebészeti beavatkozáson átesetteknél 100 százalékban kialakult az új daganat, míg azoknál az egereknél, amik az új sugárkezelést kapták, ez az arány 50 százalékos volt. A kutatók többfajta daganatos megbetegedésnél, így a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőráknál, valamint az agydaganatnál is jó eredményt értek el.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM