16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 0

Lézerrel mentik a Dolomitokat

2012.01.06. 10:03

Lézerrel tesztelik a Dolomitok állapotát, miután az Alpok hegycsoportjának olasz oldalán újabb sziklafal omlott le. A technológia segíthet a Dolomitok megmentésében – nyilatkozta a sajtónak Antonio Calgaro, a padovai egyetem geológiai tanszékének tanára: Calgaro rendkívülinek nevezte a trentinói Sass Maor keleti falának leomlását. Az eset karácsony napjaiban történt. A téli hónapokban szokatlan jelenségnek számít a hegyomlás, mely eddig a Dolomitokban kizárólag a nyári időszakban fordult elő.

Az olasz Trentino és Alto Adige között húzódó, 2842 méter magas Latemar 2000-ben omlott le,  a venetói Torre Trephor toronyra emlékeztető csúcsai 2004-ben, az Alto Adige-i Val Fiscalina völgyében található Cime Una csúcsa 2007-ben zuhant le, tavaly augusztusban pedig a szintén venetói  Monte Pelmo északi fala temetett maga alá két alpinistát.

Egyre tetemesebb tömegű sziklák omlanak le, mostanában egyszerre akár százezer köbméternyi hegyfal is leesik. A kirándulók és hegymászók által tömegesen látogatott Dolomitok állapotának folyamatos ellenőrzését és a balesetek megelőzését a padovai egyetem által kidlgozott monitorrendszerrel biztosítják. Lézerszkennerrel és infravörös sugarakkal mérik fel a hegyfalak hőmérsékletében bekövetkező változásokat és a kritikusnak tartott részeken a sziklafelületre erősített optikai szálakkal mérik a hegyeken keletkező mikrotörések okozta rezgéseket.  • Hírek
  • Hírek