Ingyenes online tanfolyamot indít az MIT

2012.02.15. 11:38
A Massachusetts Institute of Technology tavasszal indítja el első ingyenes online kurzusát, amit biológia, matematika és fizika tanfolyamok követnek majd. A hallgatók papírt is kapnak arról, hogy az MIT-n mit tanultak, de az más lesz, mint ami a nappali szakos hallgatóknak jár.

A világ egyik legjobb műszaki egyeteme márciusban egy elektronika kurzussal indítja el az MITx projektet, ami egy teljesen automatizált oktatási rendszer lesz. Az amerikai egyetem le akarja dönteni az oktatás korlátait, mégpedig azzal, hogy az új tanfolyamukra a világ bármely részéről lehet jelentkezni, nincsenek felvételi követelmények, és a sikeresen levizsgázó hallgatók kapnak egy papírt arról, hogy az MIT-re jártak.

A 6.002x Circuits and Electronics elnevezésű tanfolyam az ugyanilyen nevű, nappali szakosoknak tartott kurusra épül. Ez nem egy lebutított változat, az egyetem legalábbis azt mondta, hogy a képzés intenzitásán nem változtattak. A fő különbség az, hogy az MITx-es változatban virtuális laboratórium, elektronikus jegyzetek, online csevegőszobák és videók segítik a tanulókat. A hallgatónak hetente 10 órát kell majd a kurzussal foglalkoznia, ami egészen júniusig tart.

Tesztüzem indul

Rafael Reif, az MIT igazgatója elmondta, ebben a kísérletben elsősorban azt vizsgálják meg, hogy mely tananyagokat tudják az interneten eljuttatni a hallgatókhoz, és melyeknél fontos, hogy a diák személyesen is találkozzon a tanáraival. Reif professzor szerint az online előadások elsősorban dolgozók továbbképzésére lesznek alkalmasak.

Ugyanakkor az egyetemnek arra is választ kell találnia, hogy az online kurzusok milyen viszonyban lesznek a hagyományos nappali képzéssel, amelyek az Egyesült Államok legjobb egyetemein évente akár 50 ezer dollárba is kerülhetnek. Az MIT másfajta oklevelet ad a távoktatás résztvevőinek és a nappali szakos hallgatóknak, és az online tananyagokat természetesen a saját diákjai számára is elérhetővé teszi.

Az egyetem támogatóktól kapott több millió dollárt a projektre, és abban bízik, hogy talál még olyan adakozókat, akiknek szimpatikus a tudományos ismeretek ily módon történő terjesztése. Egyébként az MIT saját alapítványának jelenleg 8,5 milliárd dollárja van.  • Hírek
  • Megtakarítás