Dömötör
-1 °C
14 °C

A koffein nem javítja a humorérzéket

2012.05.11. 15:28

Az amerikai Walter Reed Army Medical Center katonai kutatóközpont munkatársai kísérleteikben az agy működését vizsgálják extrém körülmények között, illetve azt, hogy hogyan lehet ilyenkor mégis javítani a kialakuló idegrendszeri krízishelyzeten különféle szerekkel. Legújabb kísérletükben 49 és fél óra alvásmegvonással alakítottak ki a tesztalanyokban (29 férfi, 24 nő, 18 és 36 éves kor között) speciális neurológiai helyzetet, és azt vizsgálták, hogy milyen szerrel lehet az agy nagyon bonyolult kognitív funkcióit a leginkább működőképesnek megtartani.

A vizsgált szerek koffein, az amfetamin és a modafinil voltak, az elsőt a kávéból mindenki ismeri, az amfetamin felpörgető hatású drogok hatóanyagaként ismert, a modafinil aránylag új vegyület, 2001-ben fejlesztették ki francia kutatók, alvászavarok kezelésére használják, de kísérleteznek vele a kokainról való leszokást segítő, és fogyókúrás szerként is. Bonyolult agyi funkcióként a humorérzéket választották a kutatók és azt vizsgálták meg, hogy a súlyos alváshiánnyal küzdő tesztalanyok, mennyire, és milyen gyorsan értenek meg vizuális, illetve verbális vicceket. Ehhez karikatúrákat  és szójátékokkal megtűzdelt szövegeket kellett értelmezniük a kísérleti alanyoknak, akik a három szer valamelyikét kapták (vagy abban a tudatban voltak, hogy azt kapták, de valójában placebót).

Az eredmény meglepő volt: mindhárom szer javította a motorikus reakcióidőt, csak a koffein és az amfetamin űzte el az álmosság érzését a tesztalanyoknál, a modafinilt kapók viszont álmosak maradtak, de messze jobban szerepeltek a humorértési feladatokban, mint az összes többi csoport tagjai. Mindez csak a vicces képeknél állt fenn, a szöveges humor felfogásában egyik drog sem segített a halálosan fáradt kísérleti alanyoknak.

A kutatók egyelőre nem tudják, miért reagáltak ennyire különféle módon a tesztalanyok egyes csoportjai az egyes szituációkban, az azonban biztos, hogy a humor feldolgozása az agyunkban még annál is összetettebb folyamat, mint eddig gondolták a tudósok.