Gál
3 °C
16 °C

Hamarosan gyógyíthatatlan lesz a tripper

2012.06.06. 21:08

Világméretű krízisre figyelmeztet a WHO: a világszervezet szerint az AIDS és a herpesz mellett hamarosan a gonnorhea (elterjedt nevén tripper, vagy kankó) is gyógyíthatatlan betegséggé válik, mivel a baktérium meglepően gyorsan épít ki immunitást a kezelésére használt antibiotikumokkal szemben. A többek között meddőséget okozó betegségnek eddig nem szenteltek igazán nagy figyelmet, mert könnyen gyógyítható volt, ennek következtében évente mintegy 100 millió megbetegedést okoz világszerte.

A trippert hagyományosan nagy adag penicillinnel gyógyítják, néhány törzs azonban képes rezisztenciát kialakítani az antibiotikummal szemben. A penicillinrezisztens tripper feltűnt már többek között az Egyesült Államokban, Norvégiában, Svédországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában. 2011 novemberében a nagy-britanniai Egészségvédelmi Ügynökség arra figyelmeztetett: a gonnorhea baktérium cefiximmel szembeni rezisztenciája rohamosan növekszik, 2010-ben már 20 százalék volt, szemben a 2009-es tíz százalékkal. A cefiximet a tripper olyan fajtáinál használják, amiknél más antibiotikum már nem hat, hagyományosan az utolsó védelmi vonalnak szokták tekinteni az injekciós antibiotikumos kezelés előtt. Tavaly viszont a trippernek olyan fajtáját figyelték meg, ami az injekciós kúrával szemben is ellenálló volt, februárban pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ már arra figyelmeztetett: a minden antibiotikumra rezisztens tripper megjelenési aránya tizenhétszeresére nőtt 2006 óta (1,7%-ra). A WHO szerint ideje megkongatni a vészharangot, mert hamarosan ez a gyógyíthatatlan tripper lesz a legelterjedtebb.

Az Egészségügyi Világszervezet nem sok jóval kecsegtet: szerintük a gonnorhea baktérium alkalmazkodóképessége miatt a nagy gyógyszergyáraknak nem éri meg új gyógyszereket kifejleszteniük, mert néhány éven belül a baktérium azokra is rezisztens lesz. Emellett a gonnorhea „emlékezik” is, ezért a régebbi antibiotikumokat sem lehet majd újra elővenni.

15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft