Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Új kihalt emberfajt találtak

2012.08.10. 15:48

Nemrég talált fossziliák arra utalnak, hogy a modern ember elődei egymással párhuzamosan is élhettek. Most csak egy emberfaj él a világon, ez a Homo Sapiens, de ez nem mindig volt így, sok faj élt és halt ki a múltban. Ezek közül néhányat ismernek már a tudósok, de még mindig felfedezni vélnek új fajokat, mint például a hobbitoknak becézett Homo floresiensist a közelmúltban, bár erről vitáznak, hogy tényleg új fajról van-e szó.

A Homo ág nagyjából 2,5 millió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában a kőeszközök megjelenésével egyidőben. A múlt század elején még az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy az ág legprimitívebb egyed a Homo erectus volt, vagyis ő volt a ma élő ember közvetlen őse. Nagyjából ötven évvel ezelőtt kutatók Tanzániában találtak egy még korábbi fajt ugyanebből az ágból, ez volt a Homo habilis. Ennek kisebb agya és az emberszabású majmokra jobban emlékeztető csontváza volt.

leakey-human-fossils-2
Fotó: Fred Spoor

Kenyában 2007 és 2009 között 1,78 és 1,95 millió éves maradványokat találtak. Ezekből arra következtetnek, hogy még ennél is változatosabb volt a Homo törzs, legalább még egy kihalt ága létezett a Homonak. A Homo erectusszal párhuzamosan élhetett ez az újonnan felfedezett faj kétmillió évvel ezelőtt – mondta Meave Leakey, a nairobi Turkana Basin Institute kutatója.

Egy 1972-ben talált, KNM-ER 1470 néven ismert koponya már régóta a viták középpontjában van, néhány kutató ugyanis már ez alapján felvetette, hogy az ismert Homo erectus és Homo habilis mellett létezett még egy faj, ez lenne a Homo rudolfensis. Bizonyítékot azonban nem találtak, mert nem volt olyan Homo rudolfensis koponyájuk, melynek az arc és az állkapocs része is meglett volna, ez alapján lehetett volna megkülönböztetni a Homo habilistól.

A most talált koponyának van arc és állkapocs része is, ezt alig tíz kilométerre találták a KNM-ER 1470 koponyától. Emiatt arra következtetnek, hogy mindegyik töredék ugyanattól az új fajtól származik. A bizonyítékot az arc felépítésében találtuk meg, az ugyanis sokkal laposabb, mint a többi fajé, egyenes vonalat lehet húzni a szemgödörtől a fogak tövéig – mondta Fred Spoor, a lipcsei Max Planck Institute kutatója.

Afrika nyugati része eléggé zsúfolt lehetett kétmillió évvel ezelőtt, több emberfaj élhetett egymás mellett, és mindegyik a Homo törzs egy-egy ágát képviselte. A környezet akkoriban sokkal zöldebb volt, egy nagyobb tó is elterült ott, ideális körülmények voltak az ősembereknek.

A kutatók az újonnan felfedezett faj fogainak és állkapcsának vizsgálatával alapján arra is tudnak következtetni, hogy mivel táplálkozott. A metszőfogak például kisebbek, mint az eddig ismert Homo fajoknál, a száj hátsó részében pedig nagyok a fogak, vagyis leginkább ott rágtak – valószínűleg több növényt fogyasztottak, mint húst.

Ugyanakkor nem mindenki gondolja azt, hogy új fajt találtak, nem gondolják elégségesnek a bizonyítékokat. Leakey azonban biztos a dolgában, szerinte nem csak egy már ismert faj egyik egyedét találták meg.